Fernand Huts betaalt 5,6 miljoen euro voor T-rex skelet Trinity

(Foto: Koller)

De Antwerpse Boerentoren zal, wanneer hij is gerestaureerd, alvast één inwoner hebben: Trinity, het skelet van een tyrannosaurus rex. The Phoebus Foundation, de kunststichting van miljardair Fernand Huts, betaalde op een Zwitserse veiling 5,6 miljoen euro voor het skelet. Bedoeling is dat het een plaats krijgt in de gerestaureerde Boerentoren die eerder al werd aangekocht door Huts. Die restauratie zal wel nog een aantal jaar in beslag nemen. Tot zolang zal Trinity wellicht worden uitgeleend aan andere musea.

Trinity is niet het skelet van één dino. Het geheel is een assemblage van drie verschillende exemplaren. Het skelet is 11,6 meter lang en 3,9 meter hoog. Alles samen bestaat het uit 293 stukken. Het Zwitserse veilinghuis Koller verwachtte dat het skelet ruim 8 miljoen euro zou opleveren, maar uiteindelijk werd het dus een stuk minder. In 2020 werd het skelet van T-rex ‘Stan’ nog geveild voor ruim 28 miljoen euro. Trinity zal nu in negen houten kosten worden verpakt en verscheept naar een voorlopige bewaarplaats.



De veiling van T-rex skeletten blijft wel omstreden. Paleontologen stellen dat de skeletten enkel een wetenschappelijk doel kunnen hebben en thuishoren in publieke musea, niet in de private collectie van vermogende mensen. De veilingen zijn wel volledig legaal. De betrokken fossielen zijn afkomstig uit de VS. Wie daar iets vind op privaat terrein kan er mee doen wat hij wil. In de rest van de wereld zijn dinosaurusfossielen automatisch eigendom van de staat. (Lees verder onder de foto)

Marc Coucke met zijn skelet in 2021.  (foto: Belga Images)

In België betaalde Marc Coucke in 2021 1 miljoen euro voor ‘Skinny’, een vrijwel compleet skelet van een diplodocus. Dat staat nu tentoongesteld in zijn avonturenpark in Durbuy. Katharina Van Cauteren, stafchef van de stichting Phoebus, was er alvast als de kippen bij om een en ander toe te lichten in een persbericht. “De dinosaurus zal in het openbaar te zien zijn in de Boerentoren, waar kunstliefhebbers, historici, onderzoekers, liefhebbers en alle andere bezoekers volop kunnen genieten van de geschiedenis en schoonheid van kunst, wetenschap, architectuur en meer in al hun facetten”, aldus Van Cauteren.