Fernand Huts doet het, hij waarschuwt de N-VA

Vlaams minister van energie Zuhal Demir (N-VA). Wie wind zaait zal storm oogsten, lijkt het wel. (Foto: Belga Images)

We hadden het voorspeld en het is gebeurd. Miljardair en logistiek ondernemer Fernand Huts lost een schot voor de boeg van de N-VA, de politieke partij van Vlaams minister Zuhal Demir. De minister wil alle eigenaars van zonnepanelen die meer dan 200.000 euro subsidies op drie jaar innen, uitsluiten van verdere subsidiëring. Eén van de grootste geviseerden daarbij is Katoen Natie, het bedrijf van Huts. En die laatste onderhoudt dan weer goede relaties met de partij van Demir en Bart De Wever. Huts mikt daarbij meteen op de electorale achillespees van de Antwerpse burgemeester. “Wanneer Zuhal Demir grote bedrijven, zoals Katoen Natie, uitsluit van zonne-energiesubsidies, zal dat wellicht desastreuze gevolgen hebben in de stembus.”, zo zegt hij. “Veel van die bedrijven behoren tot de achterban van de N-VA en zullen in de aanloop naar de verkiezingen naar de rechtbank trekken.”

Huts koos voor de krant De Standaard om zijn waarschuwing te lossen. “De wetgeving over de zonnepanelen werd door de Vlaamse regering gemaakt in het kader van haar groene energiebeleid. Het is haar wetgeving. Ook zij moet haar eigen wetten naleven. Het is niet aan de regering om een toestand van rechtsonzekerheid te scheppen over haar eigen beleid en wetgeving. Wie is er dan nog zeker over toekomstige investeringen?” zo zegt de ondernemer in de krant. Daarbij lanceert hij geen persoonlijke aanval maar maakt hij een soort neutrale politieke vaststelling. “De maatregelen van minister Demir treffen vooral dynamische Vlaamse bedrijven. Veel van deze bedrijven behoren tot de achterban van de N-VA. Een groot deel van het Vlaamse bedrijfsleven vormt de ruggengraat van het kiespubliek van de N-VA. De getroffen bedrijven zullen naar de rechtbank trekken. Deze grootschalige ontplooiing van honderden rechtszaken, gespreid over heel Vlaanderen, zal gebeuren in de aanloop naar de verkiezingen, met waarschijnlijk desastreuze gevolgen in de stembusresultaten. Met een gebroken ruggengraat naar verkiezingen gaan, is jezelf in de voet schieten. Ik wens dat de N-VA niet toe.”



Huts hoopt dat de wijsheid uiteindelijk zal zegevieren en dat zijn bedrijf niet naar de rechtbank moet stappen. Ondertussen moet hij een tweede aanval van Demir incasseren. De minister wil de subsidiëring stopzetten van de bouw door Indaver, een dochter van Katoen Natie, van een supergespecialiseerde fabriek om dat vervuild hout door verbranding om te zetten naar energie. Daarmee moet de uitstoot van 97.000 ton CO 2 vermeden worden. De vorige regering keurde een subsidie goed van 165 miljoen, gespreid over vijftien jaar. Die kan nu worden stop gezet. Demir merkte daarbij op “dat iemand met gezond boerenverstand torenhoge subsidies vermijdt”. Die uitspraak werd door de media meteen gezien als een verwijzing naar Huts als nieuwe eigenaar van de Boerentoren in het Antwerpse stadscentrum. “Ik voel mij niet geviseerd, zegt Huts nu. Het lijkt mij onmogelijk dat een minister de ombouw van de Boerentoren tot cultuurtoren zou willen aanvallen. Het is een filantropisch project waar de Antwerpenaren en Vlamingen zeer fier op zijn. Het vernieuwen van het icoon schept zeer grote toegevoegde waarde voor de stad en haar bevolking. Een minister met gezond boerenverstand zal daar alleen voor applaudisseren en het verhaal ondersteunen.”