FNG – Vakbonden viseren nu bestuurders (en Emiel Lathouwers)

Nu de drie oprichters van de noodlijdende distributiegroep FNG zijn opgestapt, verleggen de vakbonden hun aandacht naar de bestuurders van de beursgenoteerde vennootschap. In een open brief roepen ze die bestuurders op tot “een grondige zelfevaluatie”. “De vele overtredingen bij FNG zijn vlak onder hun neus gebeurd. Ernstig toezicht kan je dat bezwaarlijk noemen. Waar zaten ze de voorbije jaren, toen interventie en controle steeds noodzakelijker werden?” zo zeggen ze. Bij die bestuurders loopt Emiel Lathouwers meest in het daglicht. De stichter van de groep AS Adventure was jarenlang de rugdekking van de FNG-sleutelfiguren Penninckx, Maes en Bracke. Tegelijk opende hij als referentie de weg naar de grotere financiering van de groep.



De verankering van FNG bij haar drie nu uitgespuwde stichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Emmanuel Bracke loopt over de holding 3NG. Die controleert 32 % van FNG. Maar 3NG was nooit volledig in handen van de drie FNG-stichters. Bij de oprichting van 3NG in 2011 bracht de holding Renardo 772.570 FNG aandelen in, goed voor 8,45 miljoen euro. Renardo is het vehikel van Guido De Vos, de vroegere eigenaar van de modegroep CKS die door FNG werd opgeslorpt. Volgens De Standaard was De Vos niet echt gelukkig met die FNG-constructie en wou hij daar onderuit.

Wellicht gebeurde dat al in 2016. Op dat jaar neemt Guido De Vos ontslag als bestuurder van 3NG. IN zijn plaats komt Emile Lathouwers. Bij een kapitaalverhoging van 3NG brengt die persoonlijk 120.000 FNG-aandelen in. Zijn holding Services Development Management bracht nog eens 799.014 aandelen in. Uit de officiële beursmeldingen blijkt volgens de Tijd dat Lathouwers die aandelen die hij persoonlijk inbracht overkocht voor 10 euro per stuk en inbracht in 3NG voor 27 euro per stuk. Goed dus voor een winst van 2 miljoen euro. Nog volgens de krant omschrijven ingewijden Lathouwers als een belangrijke spin in het web, die alles uit de kast haalde om van het modehuis een spectaculair groeisucces te maken. Op de jaarrekening van Services Development Management is een participatie van 22 % terug te vinden in 3NG.

En er zijn nog meer vragen die boven FNG drijven. Onder Dieter Penninckx werd een niet te ontwarren netwerk van aankopers uitgebouwd met kantoren in Istanboel, New Delhi en Hongkong. Jaarlijks kochten die meer dan 10 miljoen kledingstukken in voor de verschillende merken van de FNG-groep en externe retailers. In de FNG-jaarrekeningen is daar alleen een spoor van te vinden naar de vennootschap in Hongkong. Maar over het statuut van de Turkse en Indiase antennes is veel minder duidelijkheid, aldus de Tijd. Colveta (India) Limited is volgens de officiële Indiase bedrijfsdatabank een buitenlandse vennootschap die opgericht is op de Britse Maagdeneilanden, een anoniem offshoreparadijs bij uitstek. Die route wordt vaak gekozen door bedrijven die weinig transparantie nastreven.