Geen 1.800 euro (per dag) voor Paul Lembrechts

Paul Lembrechts (Foto: Belga Images)

Paul Lembrechts, de vroegere grote baas van de VRT, heeft zijn ontslag aangekondigd bij de gekapseisde mode retailgroep FNG, het vroegere moederbedrijf van onder meer de failliete schoenenketen Brantano. Hij deed dat op het einde van een algemene vergadering waarin de aandeelhouders een voorstel over zijn verloning wegstemden. Volgens dat loonvoorstel zou Lembrechts een basisvergoeding krijgen van 1.800 euro per gewerkte dag, met een jaarmaximum van 396.000 euro. Daar zouden nog bonussen kunnen bijkomen, waaronder een succespremie van 200.000 euro als hij de noodzakelijke kapitaalverhogingen tot een goed einde zou brengen.

Volgens Lembrechts stelt zich nu een ‘een ernstig probleem’. “Het is mijn verantwoordelijkheid om er mijn conclusies uit te trekken. Als uit de stemming blijkt dat er onvoldoende vertrouwen is om qua remuneratie een signaal te geven aan de CEO, dan rest er mij weinig anders dan u hier mee te delen dat ik mijn mandaat als bestuurder en CEO zal neerleggen.” aldus de manager die wel nog een maand blijft werken voor FNG.



De toekomst van het beursgenoteerde bedrijf is ondertussen erg onzeker. De Zweedse webwinkel Ellos is het enige actief dat de groep nu nog beheert. Er hangen FNG verschillende miljoenenclaims boven het hoofd en er loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar fraude in hoofde van de stichters. Eén van die stichters, de vroegere CEO Dieter Penninckx, heeft al langer een probleem met Lembrechts. Penninckx kwam in het FNG dossier in het oog van de storm terecht, en in de gevangenis, en werd opgevolgd door Lembrechts. Die laatste stond niet te springen om Penninckx opnieuw binnen te laten bij FNG. Maar Penninckx is wel nog steeds de grootste aandeelhouder. De rekeningen lijken nu te worden vereffend. De beursnotering van FNG is ondertussen nog steeds opgeschort.

Ellos moest de sleutel zijn tot de oplossing van alle problemen. Zo had FNG een schikking getroffen met de vorige eigenaar van de Zweedse webwinkel. Daarbij werden afspraken gemaakt over een strategische kapitaalherziening. Lembrechts legde de aandeelhouders uit dat een beursgang in Zweden nog steeds een optie is, maar dat het “momentum” daarvoor momenteel tegenzit. “Een eventuele beursgang zal ten vroegste in het voorjaar 2022 kunnen worden gerealiseerd”, zei hij.