Kunst en business gaan hand in hand bij havenbaas en logistiek investeerder Fernand Huts. Twee weken terug trok Huts met een delegatie van 120 man, goed voor twee gevulde vliegtuigen, naar de Estse hoofdstad Tallinn. Bij het select gezelschap onder meer de Vlaamse minsiter-president Jan Jambon (N-VA), de Antwerpse havenschepen Annick De Ridder (N-VA), haar voorganger Marc Van Peel (CD&V), de Antwerpse schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA), oud-Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD), vriend en collega reder Nicolas Saverys (Exmar), oud-Dexia topman Karel De Boeck en ex-NMBS- en -De Lijn-kopstuk Marc Descheemaecker (N-VA). Het gezelschap bezocht er de tentoonstellingen ‘From Memling to Rubens’ en ‘Crazy about Dymphna’. Twee tentoonstellingen die tot stand kwamen door de samenwerking van Huts’ kunst stichting The Phoebus Foundation met de Estse kunstmusea.
In het Kadriorgpaleis in Tallinn kon het gezelschap genieten van ‘From Memling to Rubens’: een selectie van meer dan 120 topstukken van Hans Memling, Quinten Metsys, Peter Paul Rubens en Antoon Van Dyck uit de collectie Oude Meesters van The Phoebus Foundation. De tentoonstelling ‘Crazy about Dymphna’ focust dan weer op het altaarstuk van de heilige Dimpna, geschilderd omstreeks 1505 door Goossen Van der Weyden. Beide tentoonstellingen zijn vanwege hun succes verlengd en zijn nog tot 28 november te bezichtigen.
Ook verlengd zijn de investeringen van Huts in Tallinn. Alles samen investeerde zijn logistiek bedrijf Katoen Natie al 50 miljoen euro in Tallinn. Daarin zit naast de 60.000 vierkante meter magazijnoppervlakte onder meer ook de aankoop van de gronden vervat. Die zijn dus in handen van Katoen Natie zelf. Met het nieuwe vierde magazijn, dat nu meteen ook werd voorgesteld, is de huidige investering van Katoen Natie in Tallinn afgerond. Huts ambieert wel ook de aankoop van een aangrenzend perceel van 20 hectare. “Gezien er in Antwerpen geen plaats meer is, moeten we gaan zoeken waar er nog wel plaats is.”, aldus Huts tijdens zijn toespraak.
Via Katoen Natie Eesti worden vanuit de haven van Tallinn hoofdzakelijk chocoladebonen verspreid naar het hinterland, zijnde Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Voor Fernand Huts is Tallinn de poort naar Rusland. Deze haven is de laatste in de Baltische zee, die met een ijsbreker ijsvrij kan gemaakt worden en dus bereikbaar is. Bovendien kunnen we hier meteen alles op Russische sporen plaatsen vanuit de haven. Die hebben een verschillende breedte ten opzichte van de Europese.