Liberale schoenenfamilie Vanaudenhove moet nu mikken op vastgoed (en op Vlaanderen)

Elise Vanaudenhove, CEO van de groep. (Foto: Bristol)

De Belgische schoenendistributeur Euro Shoe, met 117 winkels (te weinig) bekend onder de naam Bristol, vraagt een gerechtelijke reorganisatie aan. Het bedrijf is al vier generaties in handen van de Diestse familie Vanaudenhove en wordt momenteel geleid door de 55-jarige CEO Elise Vanaudenhove, een kleindochter van Omer Vanaudenhove. Die laatste is ook bekend als zowat de belangrijkste liberale politicus van zijn tijd. In 1961 lag hij aan de basis van de stichting van de PVV, de Vlaamse liberalen nu gekend als Open VLD. Euro Shoe verkeert al langer in een sukkelstraatje waarbij de banken de financiële rem aanspanden. De familie is nu op zoek naar een koper voor de groep. In afwachting blijven de winkels open. De familie Vanaudenhove is ook eigenaar van de vastgoedgroep Vana Real Estate, goed voor een eigen vermogen van 30 miljoen euro. De groep zou sterke cijfers neerzetten in Vlaanderen maar kijkt al jaren aan tegen verliezen in Nederland.

Dat de naam Vanaudenhove een begrip is in Diest mag onder meer blijken uit het feit dat Philippe Vanaudenhove er in de Omer Vanaudenhovestraat woont, genoemd naar de vroegere burgemeester en latere senator. Omer Vanaudenhove bouwde de groep Euro Shoe samen met zijn broer uit tot de grootste Belgische schoenenverkoper, maar die tijden liggen al ver achter ons. Het bedrijf moet nu afrekenen met 15 miljoen euro verlies tijdens de lock down van corona, een mank lopende marketingstrategie en een slechte concurrentiepositie door een te klein aankoopvermogen als kleine familiale groep die niet op kan tegen internetreuzen zoals Zalando. Tot 2017 was de keten bekend onder de naam Shoe Discount. De naam werd toen veranderd in Bristol, ook even in ‘Shoe in the box’ terwijl het brede publiek eigenlijk enkel vertrouwd was met de nog oudere naam Shoe Post.



Met concurrenten als Van Haren en Schoenen Torfs maar ook met de sterke online concurrentie van onder meer Zalando is het duidelijk dat de Belgische schoenenmarkt verzadigd is. De banken hebben in 2022 al de financiering van de groep in vraag gesteld en de familie verplicht de terugbetaling van eigen leningen uit te stellen en dat zowel wat Euro Shoe betreft als wat Vana Real Estate betreft. In 2021 sloot de familie al een financieringsakkoord af met de Limburgse Reconversie Maatschappij LRM inzake een herstructurering. Daarbij moesten 20 winkel worden afgestoten. Vana Real Estate van zijn kant beschikt wel nog over een grote portefeuille vastgoed, goed voor een vermogen van 30 miljoen euro bij 24 miljoen bankschulden.