“Mijnheer Fernand” doet het weer

Fernand Huts toont het contract voor de renovatie van de Boerentoren en reikt de hand aan architect Daniël Libeskind. (Foto: Belga Pictures)

De regering had nog maar gezegd dat ze een premie zou mogelijk maken van 750 euro per werknemer of havenmiljardair Fernand Huts lanceerde een persbericht waarin hij stelde dat hij zijn 7.000 werknemers bij Katoen Natie en Indaver die premie ook zou uitkeren. Goed voor een winstderving van zijn bedrijf van 5 miljoen euro. Die 750 euro zou enkel mogelijk zijn wanneer het bedrijf extra veel winst maakte. Waarbij Huts dat dus in de feiten onmiddellijk bevestigde voor Katoen Natie. Het is niet de gewoonte van Fernand Huts om te wachten op de politiek. Zo ook met de Antwerpse Boerentoren. Huts wachtte geen enkel advies af en tekende vorige week al het contract met de Amerikaanse architect Daniël Libeskind. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever stelde daarop dat “mijnheer Fernand” dit beter discreet had geregeld dan zo in het openbaar. “Nu krijgen we twee jaar discussie.” aldus De Wever. Het zegt meer iets over de beslissingspolitiek van De Wever dan over Fernand Huts.

Voor premier De Croo was het een pyrrusoverwinning na de voorbije politiek lamentabele weken. Omdat de lonen voor werknemers in de privé sector wettelijk niet mogen stijgen bovenop de index van nu al 10 %, bereikten vakbonden en werkgevers geen loonakkoord. De Croo stelde daarop voor een koopkrachtcheque uit te keren. Maar dan enkel voor een bedrijf dat winst boekt. Een ‘normale winst’ zou dan goed zijn voor een premie tot 500 euro. Voor bedrijven die ”heel grote winsten”” boeken, kan dat stijgen tot 750 euro. In ruil komt er de komende twee jaar nergens een loonsverhoging. De Croo laat het daarbij aan de vakbonden en werkgevers over om te beslissen wat een “normale” en “heel grote” winst precies is.



Alsof Fernand Huts daarop zou wachten. Vorige maand al suggereerde hij aan de politiek dat een energiecheque van 500 euro per werknemer moest mogelijk zijn. In zijn ogen heeft de federale regering hem nu daarin gevolgd. Op naar het volgende dossier dus, zegt Huts.

En dat volgende dossier is de Boerentoren. Vorige week ondertekende de havenondernemer Fernand Huts een contract met de architecten van de nieuwbouw om de plannen voor de Boerentoren verder uit te werken. In de kantoren van Katoen Natie mocht de 10-jarige kleindochter Emm Huts haar zelfgemaakte maquette van de Boerentoren voorstellen. De Pools-Amerikaanse architect Daniël Libeskind zei dat hij diep ontroerd was door het ontwerp. Minder ontroerd was de politieke wereld met voorop de Antwerpse burgemeester en N-VA voorzitter Bart De Wever. Huts heeft geen enkel bouwkundig advies afgewacht. Hij gaat gewoon zijn gang. “Wanneer de plannen voor de Boerentoren in de jaren twintig van de vorige eeuw werden voorgesteld was er ook veel weerstand. Maar toen hij er eenmaal stond heeft Antwerpen zijn toren omarmd. Wat we nu willen doen is verdergaan op het elan van toen en de toren klaar maken voor de volgende generaties.”, aldus Huts die de toren wil uitbouwen tot een cultuurtempel met internationale allure. En wat als de plannen naar de prullenmand worden verwezen en alles bij het oude blijft?, zo vraagt een journalist. “Dat is niet waarvoor ik de Boerentoren gekocht heb.”, aldus Fernand Huts. “In dat geval mag een architect, politicus of wie dan ook komen vertellen wat er dan wel moet gebeuren met het gebouw. Ik ben benieuwd.”