NIEUW – Bart Van Malderen: de 30ste Belgische miljardair

Met een opgebouwd vermogen van 1,017 miljard euro is Bart Van Malderen de nieuwste en meteen 30ste miljardair in ons land. Met dank aan de luierproducent Drylock en aan het beursgenoteerde vastgoedbedrijf VGP. Maar vooral met dank aan zichzelf en zijn niet te stoppen industriële ambitie. Vader Van Malderen stampte in de jaren 70 luierproducent Ontex uit de grond. Zoon Van Malderen verkocht Ontex en doet nu dat hele parcours opnieuw over, met een nieuwe technologie en dus ook een nieuw product, superdunne en intelligent gemaakte luiers voor volwassenen. Bart Van Malderen bouwde in 8 jaar tijd een groep uit die interessant genoeg was voor de familie Boël om er 150 miljoen euro in te investeren. Ondertussen bouwde Van Malderen samen met zijn kompaan Jan Van Geet de beursgenoteerde specialist in industrieel vastgoed VGP uit. Samen trekken beide projecten het vermogen van Van Malderen over het miljard.



Met Drylock Technologies bouwde Van Malderen een industriële groep uit met negen productie vestigingen in Rusland, Italië, Tsjechië, de VS, Brazilië en Spanje. De sleutel van het succes is innovatie. “Een luier is een complex product waar veel innovatie mogelijk is. Maar niemand ging ervoor. Ik heb de sprong gewaagd en het succes afgedwongen.” zo zegt hij daarover. Drylock maakt luiers zonder de klassieke cellulosevezels afkomstig uit hout. Het gebruikt superabsorberende poeders in combinatie met kanaaltechnologie waardoor de urine zich beter in de luier verspreidt. Het eindresultaat zijn dunnere, comfortabele luiers, eerder absorberende onderbroekjes, met minder lekkage. Van Malderen noemt ze een “hightech- product, ontwikkeld in Vlaanderen.”

De luiers voor volwassenen worden verkocht onder de merknaam Dailee. De familië Boël investeerde vorig jaar 150 miljoen euro in Drylock Technologies, de holding boven alle productie eenheden, meteen goed voor een participatie van 25 % in de groep. Drylock sloot 2019 af met een verlies van 14 miljoen euro. Maar met een eigen vermogen van 531 miljoen euro. En met slechts 12 miljoen euro langlopende schulden bij de bank. De groep maakt geen echte groepscijfers bekend maar stelt dat het een positieve cash flow draaide, cash flow zijnde de bedrijfswinst plus afschrijvingen. De fabriek in Italië werd met 16 miljoen euro afgewaardeerd omdat die waarde na de kapitaalverhoging van de familie Boël veel te hoog lag. Dat verklaart mee de verliescijfers. (Lees verder onder de foto)

Bart Van Malderen met zijn zoon Jules.

En ook vandaag maakte het beursgenoteerde VGP zijn halfjaarcijfers bekend. VGP blijkt als specialist in logistiek en industrieel vastgoed ‘corona proof’ te zijn. Begin dit jaar noteerde het aandeel tegen 90 euro, nu tegen 124. VGP ging van start als bouwheer van industrieel vastgoed in 2003 onder impuls van Jan Van Geet en Bart Van Malderen. Van Geet was in de jaren negentig naar Tsjechië getrokken om de opstart van een Ontex-fabriek in goede banen te leiden. Hij bleef er hangen en startte VGP. Van Malderen bezit nog steeds een kwart van de VGP-aandelen en is voorzitter van het bedrijf.

Om u een idee te geven, VGP boekte in de eerste zes maanden van 2020 een nettowinst van 196,9 miljoen euro. Dat resultaat werd positief beïnvloed door het aangaan van een nieuwe 50:50 joint venture met Allianz Real Estate met betrekking tot VGP Park München. De totale waarde van de portefeuille van VGP is gestegen tot 3,23 miljard euro. VGP investeerde in de toekomstige pijplijn met 1,17 miljoen m² nieuw aangekochte grond en nog eens 1,97 miljoen m² vastgelegd onder voorbehoud van vergunningen.

VGP is nu nog voor 33 % in handen van Jan Van Geet en voor 24 % van Bart Van Malderen. Jan Van Geet kan nu bogen op een vermogen van 848 miljoen euro. In onze ranglijst steekt Bart Van Malderen de familie D’Ieteren net voorbij om te landen op de 30ste plaats.