NIEUW – Eerste corona golf duwt Eric Everard en Flanders Expo groep 13 miljoen euro in het verlies

Eric Everard (rechts) in betere in tijden, in 2018 wanneer hij de prijs van ‘Manager van het jaar’ in ontvangst neemt van toenmalig premier Charles Michel. (Foto: Belga Image)

Wie graag al eens koude rillingen over zijn rug voelt lopen, moet het geconsolideerd jaarverslag lezen van de holding Evertex van Eric Everard. Als eigenaar en uitbater van 10 beurshallen in Europa en organisator van 200 beurzen staat zijn bedrijf in de frontlinie van de corona crisis. De jaarrekening van de expansieve groep sluit af in juni 2020, dus midden tussen de eerste en de tweede corona golf. Het verlies van de groep voor dat jaar loopt op tot 13 miljoen euro. Everard hoopt in september 2021 terug te kunnen herstarten. Om die datum te halen moet een zogenaamde coronacrisis lening van 20 miljoen euro met staatswaarborg die in mei 2020 werd afgesloten en in maart 2021 moet worden terugbetaald, verlengd worden met één jaar. De bestaande bankkredieten moeten met een jaar worden verlengd en er moet een nieuw krediet komen van 40 miljoen euro. Het huidige boekjaar loopt van 1 juli 2020 tot 30 juni 2021. Dat wordt een jaar zonder één beursorganisatie. Voor Evertex wordt dat een bloedbad.

Eric Everard kan terugblikken op een sterk groeiparcours dat hij de voorbije jaren aflegde. Hij zette een punt achter de merkwaardige financiering van de Brusselse Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij die hij gebruikte om zijn snelle expansie mee te onderbouwen. Zijn groep Easyfairs is een pan-Europees bedrijf geworden. Easyfairs beheert 10 Europese beurshallen waarvan vier in België (in Antwerpen, Flanders Expo in Gent, Mechelen en Namen), drie in Nederland (in Gorinchem, Hardenberg en Venray) en drie die de grootste steden van Zweden bedienen (Göteborg, Malmö en Stockholm). Daarnaast organiseert de groep zelf 200 beurzen in Europa, goed voor jaarlijks 1,1 miljoen bezoekers.



Die snelle groei leverde Everard in 2018 de titel op van manager van het jaar. Maar even snel als er succes werd geboekt, kwam er rampspoed met covid 19. In maart 2020 viel de hele groep stil. Onmiddellijk werden allerlei noodmaatregelen getroffen. Maar de ramp hield aan. Een scenario om in april 2021 te herstarten werd gefnuikt. Alle ogen zijn nu gericht op september 2021. De omzet van het boekjaar 2019-2020 viel terug op 124 miljoen euro tegenover 167 miljoen het jaar daarvoor. De winst van 9 miljoen euro sloeg om met 22 miljoen euro in een verlies van 13 miljoen euro. Meest pijnlijk element in het verhaal is misschien de crisislening die de groep in mei 2020 kon afsluiten met corona staatswaarborg voor 20 miljoen euro. Die moet in maart 2021 worden terugbetaald. Op een moment dat er nog steeds geen enkel cash generatie is geweest. Dus zal die moeten worden verlengd. En verstevigd. Het lopende boekjaar ziet Evertex zijn groepsomzet gedecimeerd worden. 

Easyfaitrs is een sterk gemanaged bedrijf. Maar zelfs een sterk management kan niet op tegen een pandemie die dreigt uit te monden in een endemie, een blijvende aanwezigheid van het virus in de samenleving. Meteen een angst die mensen weg zal houden van massa events zoals beurzen. Het vermogen van Eric Everard en zijn echtgenote smelt weg van 50 naar 36 miljoen euro.