NIEUW – Familie Van den Brande incasseert (opnieuw) 11 miljoen verlies op vatenbouwer Ecodraft

De familie Van den Brande heeft 11 miljoen euro verliezen bij haar dochterbedrijf Cardiff Group weggezuiverd. Nadat er 4 miljoen euro kapitaal werd bijgestort, beschikt het bedrijf nu opnieuw over een kapitaal van 5 miljoen euro. In 2018 werd ook al eens 6,4 miljoen euro verlies weggewerkt. Cardiff Group produceert en commercialiseert de eco-vriendelijke bier- en drankvaten Ecodraft. Maar forse omzetgroei blijft uit. Van den Brande is vooral bekend met haar holding Palmyra Brands die tot voor kort 50 % controleerde van Armonea, de grootste groep van private rusthuizen in België. Wanneer die vorig jaar werd verkocht aan de Franse groep Colisée incasseerde Palmyra Brands een meerwaarde van 64 miljoen euro.



Ecodraft ontwikkelde een systeem van herbuikbare drankvaten waarin twee zakken zijn verwerkt. In de eerste zak wordt de drank gepompt, de tweede omvattende zak wordt gevuld met drijfgas. Op die manier komt het gas niet in aanraking met de drank wat moet zorgen voor een meer consistente smaak. Het systeem werd onthaald als zeer veelbelovend maar de echte groei lijkt moeilijk waar te maken. Bij het bedrijf zelf kregen we niet onmiddellijk commentaar op de verliescijfers.

Cardiff Group werd in 2007 opgericht door ingenieur Geert Standaert uit het Limburgse Zonhoven. Hij werkte daarvoor onder meer bij biergigant AB InBev waar hij mee aan de wieg stond van de ‘perfect draft’, het toestel met bijhorend biertonnetje om thuis zelf bier te tappen. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM stapte in 2012 in het kapitaal. In 2014 nam Van den Brande met Palmyra Brands dat belang over. Naar verluidt werd er 9 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van het ecovat. Doorheen dat proces werd het belang van Standaert in het bedrijf meer en meer verwaterd. In 2016 kwam het tot een breuk tussen de partners, een jaar later trok Standaert naar de rechtbank.

De zaak is overroepen, maar wel delicaat.”, zo zei Lodewijk Van den Brande daarover in Trends. “De CEO is met zijn idee naar ons gekomen. Maar uitvinders durven de nodige middelen voor de groei van hun eigen bedrijf weleens te onderschatten. We hadden een overeenkomst dat als schulden niet betaald zouden worden, die zouden worden omgezet in aandelen. Wij hebben die procedure opgestart. Hadden we dat niet gedaan, dan was dat bedrijf al lang failliet geweest. Het was voor ons ook veel simpeler geweest het failliet te laten gaan, de knowhow eruit te halen en zo door te gaan. Dat hebben we niet gedaan. We hebben het op een eerlijke manier gedaan.”