NIEUW – Miljardenbedrijf TVH van zussen Thermote en D’Ieteren start met indrukwekkend verlies

De raad van bestuur van TVH Global. (Foto: TVH)

De nieuw opgerichte holding TVH Global heeft zijn eerste boekjaar afgewerkt per eind september 2022. De cijfers zijn indrukwekkend en leerrijk. Op een omzet van 1,56 miljard euro wordt een verlies geboekt van 236 miljoen euro. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van 428 miljoen euro afschrijvingen op goodwill. TVH Global met hoofdzetel in Waregem is een wereldleider in de distributie van onderdelen voor heftrucks. Het bedrijf is voor 60 % in handen van de zussen Ann en Els Thermote en voor 40 % van de familie D’Ieteren. TVH Global is het eindresultaat van de eerdere splitsing van de groep TVH tussen de zussen Thermote en Pascal Vanhalst. Die laatste bouwt ondertussen zijn eigen verhaal uit met zijn Pava Holding. Vanhalst verkocht zijn aandeel in TVH aan de familie D’Ieteren voor 1,1 miljard euro.

TVH Global verzamelt onder zich maar liefst 95 vennootschappen verdeeld over alle continenten. Naast filialen in zowat alle Europese landen is TVH fysiek aanwezig in onder meer China, Hong Kong, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten, India, Mexico, Singapore, Taiwan en Zuid-Afrika. Op de omzet van 1,55 miljard euro wordt een bedrijfswinst geboekt van 255 miljoen euro en een cash flow van bijna 300 miljoen euro. De schuld op de balans bedraagt 1,2 miljard euro waardoor het eigen vermogen goed is voor 55 % van het balanstotaal van 2,79 miljard euro. De balans toont een goodwill van maar liefst 1,28 miljard euro. Goodwill, of positief consolidatieverschil in boekhoudtermen, is het verschil tussen de prijs die de holding betaalde voor de overgenomen bedrijven en hun aandeel in het eigen vermogen. Die goodwill moet normaal worden afgeschreven over vijf jaar tijd. Dat bedrag zal dus de rendabiliteit van TVH Global nog enkele jaren bezwaren.



De zussen Els en Ann Thermote controleerden TVH initieel via hun gezamenlijke holding Elba Invest. Eind 2021 werd die in twee gelijke delen opgesplitst. Na die splitsing zijn beide zussen elk goed voor 791 miljoen euro respectievelijk ondergebracht in de holding TNFO van Els Thermote en Echlin Invest van Ann Thermote. Met die splitsing staan beide zussen financieel los van elkaar. Ze kunnen nu hun eigen financiële weg gaan en eigen investeringen afwerken. Els Thermote richtte daarna samen met haar echtgenoot Laurent Vannest haar eigen family office op, The Nest. Die gaat durfkapitaal investeren private equity en vastgoed. Er is al een project met het vastgoedbedrijf Bopro.

TVH Global van zijn kant wordt gecontroleerd door een tien-koppige raad van bestuur (zie foto). Naast Ann (nr. 3 op de foto) en Els Thermote (nr. 4) is ook hun 80-jarige vader Paul Thermote (nr. 2) bestuurder van de holding. Vader Thermote is de oprichter van het bedrijf, samen met Paul Vanhalst, en komt er nog regelmatig langs. Het bedrijfsrestaurant van de groep heet op vandaag ‘Chez Paul’. Voorzitter van TVH Global is Patrick Lecluyse (nr. 1), onder meer de gewezen CEO van de omheiningsspecialist Betafence. De Amerikaan Dirk von Holt (nr. 6) vertegenwoordigt de family office Nest van Els Thermote. Bernard de Meester (nr. 5) is de echtgenoot van Ann Thermote. Francis Deprez (nr. 7) is CEO van de Brusselse autofamilie D’Ieteren. Arnaud Laviolette (nr. 8) is de CFO van D’Ieteren Group. Frédéric De Vuyst (nr. 9) vertegenwoordigt Nayarit Participations, de holding waarmee de familie D’Ieteren haar vermogen diversifieert. Carmen du Bois tenslotte (nr. 10) is onafhankelijk bestuurder. Ze is regionaal directeur voor de multinational Microsoft in Tsjechië.