NIEUW – Revisor botst met Christian Dumolin over 50 miljoen euro beurswaardering

Christian Dumolin

Koramic Holding heeft over 2020 geen 57 miljoen euro winst gemaakt maar slechts 7 miljoen. Het eigen vermogen van de holding bedraagt geen 487 miljoen euro maar 437 miljoen euro. Dat stelt bedrijfsrevisor Johan Van Mieghem van Moore Audit bij de recent neergelegde groepsrekening van Koramic Holding over 2020. Koramic Holding is de centrale vennootschap in het imperium van de Kortrijkse ondernemer Christian Dumolin. Eén van de vier kerntaken van de holding is beleggen in beursgenoteerde vennootschappen. Op haar balans werden die investeringen nu niet langer historisch gewaardeerd maar wel tegen hun beurskoers op 31 december 2020. De 50 miljoen meerwaarde die dit opleverde boekte Dumolin als financiële opbrengst en dat kan niet, aldus de revisor. Het gaat om meerwaarden die geen duurzaam karakter hebben.



Dumolin is actief als meerderheidsaandeelhouder in industriële bedrijven. Eén van die activiteiten zijn de call centra waarin Dumolin harde tijden kent. Het feit dat zijn bedrijf gekozen werd als tracingcentrum voor corona moet daar voor enige verlichting zorgen. Daarnaast investeert Dumolin met Koramic in vastgoed, in niet-beursgenoteerde en in beursgenoteerde bedrijven. Het is in die laatste activiteit dat het probleem zit volgens de bedrijfsrevisor. De waardering van beursgenoteerde bedrijven zorgt wel meer voor problemen. Zo boekte Charles Beauduin in 2019 een meerwaarde van 11 miljoen euro op zijn participatie van 18 % in Barco. Ook dat stuitte op verzet van de bedrijfsrevisor. Een jaar later boekte Beauduin dan weer 225 miljoen minwaarde af op diezelfde participatie.

De verleiding is soms groot de balanscijfers op te smukken met de hoge beurskoersen, ook al zijn die slechts tijdelijk. Een kleine zonde, denkt Dumolin wellicht. Dat doet terugdenken aan een anekdote over zijn maatschappelijke zetel die in Kortrijk is gevestigd op Kapel Ter Bede. Een kapel die dateert uit 1609 waarover Dumolin eerder dit vertelde in de Tijd: ‘Ik heb de kapel laten restaureren. Voor ik het deed, heb ik eens met Sint-Pieter contact opgenomen en hem gevraagd of met die restauratie al mijn zonden vergeven zouden zijn. Hij heeft me geantwoord: ‘Christian, daarvoor zal je toch eerst een kathedraal moeten restaureren.’