De zussen Ann en Els Thermote hebben afscheid genomen van Pascal Vanhalst als aandeelhouder van de succesrijke specialist in voorheftrucks TVH. Het bedrijf uit Waregem werd opgericht door de respectievelijke vaders Paul Thermote en Paul Vanhalst. Daar waar het ondernemers duo een succesvol parcours aflegde, groeiden de wegen van hun kinderen uit elkaar. De ondernemende Pascal Vanhalst voelde zich geremd door de meer voorzichtige zussen Thermote. Nadat beide families hun belangen discreet gehergroepeerd hadden in Luxemburg, scheiden hun wegen. Beide families werken nu verder met elk een vermogen van 1,5 miljard euro. Daarmee komt het aantal miljardairs in België op 34.
TVH Parts staat bekend als een van de snelst groeiende bedrijven in West-Vlaanderen. Het bedrijf werd opgericht in 1969 door Paul Thermote en Paul Vanhalst. Het begon allemaal met het aankopen, herstellen en verkopen van oude legerheftrucks. Vandaag is TVH een wereldspeler in de markt van verkoop, verhuur en herstelling van vorkheftrucks. Met de kinderen Ann en Els Thermote en Pascal Vanhalst is de tweede generatie aan het bewind. Dat de visies van beide families daarbij uiteen lopen, bleek al wanneer het bedrijf TVH in 2017 betrokken werd in een oplopende biedstrijd om de Britse concurrent Lavendon over te nemen. TVH moest ultiem het onderspit delven tegenover de groep Loxam die het hoogste bod plaatste.
TVH werd ondergebracht in de Luxemburgse groep Quertus. Die werd op zijn beurt gecontroleerd door de Luxemburgse holdings Wehold van de zussen Thermote en Quva van Pascal Vanhalst. Bij de scheiding tussen beide kregen de zussen 60 % van TVH. Vanhalst stelde zijn 40 % in de groep te koop. Die aandelen werden enkele weken terug opgekocht door de familie D’Ieteren voor de ronde som van 1,1 miljard euro. Met de splitsing komen beide aandeelhouders afzonderlijk binnen in onze ranking met elk een vermogen van iets meer dan 1,5 miljard euro. Het totaal aantal miljardairs komt daarbij uit op 34.
Met de huidige operatie komt Pascal Vanhalst op een berg cash te zitten. Dat lijkt hij voor een deel te gaan investeren in durfkapitaal. Met Quva kocht hij enkele maanden terug het Anzegemse bedrijf Abriso-Jiffy van de investeringsmaatschappij Bencis over. Abriso is de grootste Europese producent van isolatiemateriaal en beschermend verpakkingsmateriaal zoals noppenfolie. Daar betaalde Vanhalst naar verluidt ongeveer 200 miljoen euro voor, cash betaald vanuit Luxemburg. Vroeger al kocht Vanhalst met Quva de Duitse gasverenproducent Suspa. Vanhalst trok de gerenommeerde voormalige BNP Paribas-veteraan Jan Nelissen aan om Quva in goede banen te leiden én op zoek te gaan naar nieuwe expansie. Nelissen staat bekend om zijn uitstekende zakennetwerk in West-Vlaanderen. Recent zette Vanhalst een nieuwe investeringsvehikel klaar. De NV Piatraco kreeg daarbij een kapitaal mee van 75 miljoen euro.