Begin vorig jaar kocht het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star de Antwerpse distributeur van chemicaliën Manuchar over. Manuchar is een verdeler en trader van chemische producten en grondstoffen voor bouwmaterialen. Zo is het bedrijf onder meer de grootste trader van natriumsulfaat, een hoofdbestanddeel van waspoeder. De deal waardeerde de Antwerpse groep op 800 tot 900 miljoen euro. De beursgenoteerde holding Ackermans & van Haaren controleerde 30 % van Manuchar en cashte met de verkoop 140 miljoen euro, goed voor een meerwaarde van 75 miljoen euro. Maar daarmee was de holding niet de grootste aandeelhouder. Dat was de discrete Antwerpse familie Maas. Nu heeft Marie-Christine Maas de holding Box Invest opgericht, meteen goed voor 37 miljoen euro. Dat brengt haar vermogen voorlopig op 44 miljoen euro. Haar broer Anthony is directeur bij Manuchar waar hij verantwoordelijk is voor Azië. Hij woont in Hong Kong en is in België eigenaar van Dragonfly Invest. Hij is goed voor 41 miljoen euro. De familie komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 88 miljoen euro.
Manuchar werd in 1985 opgericht en was in handen van de familie Maas (35%), het management onder leiding van Philippe Huybrechs (35%) en Ackermans & van Haaren via hun holding Sofinim (30%). 35 jaar terug startte CEO Philippe Huybrechs op de vraag van de familie Maas met de trading activiteit van chemische producten naar groeilanden. Het bedrijf groeide uit tot een wereldspeler in de distributie van chemicaliën, met nog steeds een focus op opkomende markten. Het levert in die landen via eigen magazijnen chemische producten aan lokale fabrieken van multinationals als Unilever, Henkel en Procter & Gamble. Het bedrijf dat bij het grote publiek zo goed als onbekend is, haalt daarbij een omzet van meer dan 1 miljard euro. De aandeelhouders van Manuchar gaven in 2021 een mandaat aan de zakenbank Rothschild om een koper te vinden voor het bedrijf.
Die vonden de Amerikaanse investeerder Lone Star die meerderheidsaandeelhouder werd met een belang van 80 procent. De overige 20 procent blijft in handen van het management. De familie Maas en Ackermans & van Haaren stappen uit. De Texaanse groep kocht zeven jaar geleden de West-Vlaamse tapijtgroep Balta over van de Britse investeerder Doughty Hanson. Ze bezit sinds de beursgang van Balta vier jaar geleden nog 54 procent van het bedrijf, nu omgedoopt tot Belysse. Het investeringsfonds, waarvan de naam verwijst naar de ‘Lone Star State’ Texas, kocht in ons land eerder al samen met Credit Suisse de portefeuille van de ‘bad bank’ van Fortis ter waarde van 6,7 miljard euro risico kredieten. Die laatste operatie kon wel worden verzilverd, in tegenstelling tot Belysse die blijft sukkelen op de Brusselse beurs.