Ook Alexandre Van Damme als getuige gehoord in dossier Anderlecht (waar iedereen onschuldig pleit)

De ondertussen iconische en beruchte foto van Alexandre Van Damme in de tribune van Anderlecht.

De zwarte octopus van het voetbalgeld heeft vele tentakels. Terwijl de operatie Propere Handen met de verklaringen van Dejan Veljkovic in alle hevigheid woedt, loopt ook nog het gerechtelijk onderzoek naar de verkoop van Anderlecht aan Marc Coucke in 2017. In dat dossier zijn de oud Anderlecht bestuurders Roger Vanden Stock (79), Herman Van Holsbeeck (66) en Jo Van Biesbroeck (64) door de Brusselse onderzoeksrechter Laurence Heusghem in verdenking zijn gesteld van oplichting en valsheid in geschrifte. Ze zouden frauduleus 3 miljoen euro commissie op de verkoop van hun ploeg hebben betaald aan spelersmakelaar Christophe Henrotay. Jo Van Biesbroeck was daarbij de vertrouwenspersoon van Alexandre Van Damme, lange tijd de Rijkste Belg en lange tijd aandeelhouder van Anderlecht. Van Damme werd nu ook ondervraagd als getuige in de zaak waar alle betrokkenen onschuldig pleiten. Marc Coucke stelde zich burgerlijke partij in het dossier en wil zijn 3 miljoen te veel betaalde euro terug.

Coucke stelde eerder al publiek dat er na de verkoop van Anderlecht heel wat lijken uit de kast zijn gevallen. Wanneer vier jaar geleden werd beslist om Anderlecht te koop te zetten, kreeg Christophe Henrotay van de raad van bestuur een officieel mandaat om een koper te vinden. De makelaar stelde op dat moment, met medeweten van toenmalig clubmanager Herman Van Holsbeeck, de Oezbeekse miljardair Alisher Usmanov voor als geïnteresseerde koper. Die had ook aandelen bij de Britse Premier Leagueclub Arsenal en wilde 100 miljoen euro bieden voor RSCA. Hoewel de deal afsprong, kreeg Henrotay toch 1 miljoen euro commissie van het oude bestuur. Maar de makelaar zou nog 2 miljoen meer gewild hebben. Om Henrotay aan de door hem geëiste commissie te helpen, zou het contract van Leander Dendoncker aangepast zijn. Daar door had de makelaar bij een latere transfer recht op 2,4 miljoen euro. Op die manier was de rekening vereffend. Die 2,4 miljoen euro extra werd betaald door de nieuwe eigenaar Marc Coucke. Op die manier werd Coucke volgens de onderzoeksrechter benadeeld. De miljardair kocht paars-wit eind 2017 voor 65 miljoen euro samen met zijn zakenpartner Joris Ide, goed voor 74 procent van de aandelen.De Brusselse onderzoeksrechter stelde ook Christophe Henrotay in verdenking samen met twee betrokken advocatenkantoren. Henrotay is de makelaar van onder anderen Rode Duivels Yannick Carrasco en Thibaut Courtois. Het onderzoek spreidde zich uit naar de financiële constructies rond de transfers van Anderlechtspelers Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba naar de Engelse voetbalclub Newcastle, en die van Youri Tielemans naar AS Monaco. Henrotay zou op die transfers verschillende keren commissie hebben ontvangen. (Lees verder onder de foto)

Manager Herman Van Holsbeeck schuwt de pers bij het verlaten van Anderlecht.

Alle genoemden pleiten in het dossier onschuldig. Marc Coucke botste daarbij ook herhaaldelijk met de vroegere Anderlecht manager Herman Van Holsbeeck. Die komt ondertussen gehavend uit het dossier ‘Propere Handen’. Volgens spijtoptant en spelersmakelaar Dejan Veljkovic betaalde Van Holsbeeck commissies aan Veljkovic en vroeg vervolgens dat een deel daarvan naar hemzelf terugkeerde, in de vorm van cash geld, dure hemden en rosé-gouden horloges.

Alexandre Van Damme was lange tijd aandeelhouder van Anderlecht. Hij leerde de toenmalige eigenaarsfamilie Vanden Stock kennen wanneer de biergigant AB Inbev hun geuze brouwerij Belle-Vue opkocht in 1991. Even kwam hij in beeld als potentiële kandidaat overnemer van de ploeg. Maar Van Damme schuwt elke media aandacht en was dan ook weinig tevreden wanneer hij werd gefotografeerd in de tribunes van Anderlecht. Wanneer het gerecht neerdaalde over de club, trok hij zich discreet terug en verkocht zijn aandelen onder meer aan Marc Coucke en Michael Verschueren. Zijn woning in Elsene werd te koop gezet en Van Damme verhuisde naar Zwitserland.