Paul Gheysens trekt Karel De Boeck aan als onafhankelijk bestuurder van Ghelamco Invest (dat in de rode cijfers belandt)

Karel De Boeck (Foto: Belga Images)

De vastgoedgroep Ghelamco Invest, in handen van Paul Gheysens, gaat zijn raad van bestuur uitbreiden met Karel De Boeck als bijkomende onafhankelijk bestuurder. De Boeck was van december 2008 tot juni 2009 CEO van Fortis Holding. Dat was de periode van de bankencrisis, gevolgd door de overname van Fortis door BNP Paribas. Van mei 2012 tot mei 2016 was hij ook CEO van Dexia. Momenteel is hij nog ondervoorzitter van de Griekse Piraeus Bank en bestuurder bij de Mechelse familiale bouwgroep Willemen. Ghelamco zelf is ondertussen in het eerste semester van dit jaar in de rode cijfers beland. Het verlies van de bouwgroep over die zes maanden beloopt 36,9 miljoen. Daar zijn twee oorzaken van. Ten eerste een éénmalig boekhoudkundige waardevermindering van het Eurostadion project ten belope van 23 miljoen euro en anderzijds een negatieve aanpassing van 3% van de reële waarde van haar vastgoedbeleggingen in Polen.

Ghelamco voerde de waardevermindering voor het Eurostadion project door uit voorzichtigheidsoverwegingen. Het bedrijf van Paul Gheysens eiste in het dossier een schadevergoeding van 23,6 miljoen euro omdat de stad Brussel en Brussels Expo een erfpachtovereenkomst hadden stopgezet. Maar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg stelde Ghelamco eerder dit jaar in het ongelijk. Ghelamco ging wel in beroep in het dossier.



In een persbericht zegt het bedrijf dat het per 30 juni 2023 een kaspositie van 88,2 miljoen euro heeft. De toekomstige liquiditeitspositie is verzekerd door de verwachte oplevering van een aantal kwaliteitsvolle projecten onder meer het Hub Hotel in Warschau en The Arc in Londen, zo klinkt het. De voorverhuur van kantoorgebouwen in opbouw ligt gemiddeld op 95%. De geografische diversificatie tussen Polen (Warschau), UK (Londen) en België is een belangrijke strategische doelstelling. Warschau blijft ook in de komende jaren een belangrijke markt voor Ghelamco aangezien Polen de sterkst groeiende economie binnen de EU is over de laatste 15 jaar. Tevens is de thuismarkt Warschau gekenmerkt door de schaarste aan vergunningen voor kantoren zodat het aanbod van ESG conforme kantoren beperkt blijft en Ghelamco vraag gedreven kan blijven ontwikkelen op basis van de vergunningen reeds in haar bezit.