Tony Gram, Serge Muller en de roze diamant van 1,2 miljoen euro

(Afbeelding van Lars Plöger via Pixabay )

Wie gisteren naar het Antwerpse justitiepaleis afzakte om er een glimp op te vangen van een roze diamant van 1,2 miljoen euro, was er aan voor de moeite. De verdediging van Bruno Melotte had gevraagd dat de diamant in kwestie zou getoond worden in de rechtzaal. Melotte wordt samen met de diamantair en wapenhandelaar Serge Muller en de miljonair Tony Gram beschuldigd van witwasoperaties. Daarbij werd de bewuste diamant gevonden in de kluis van Melotte en in beslag genomen. Maar volgens de advocaat van Melotte werd de diamant door de speurders omgewisseld voor een fake steen en is het proces tegen zijn cliënt enkel een cover up operatie om die diefstal door de politiemensen te verhullen.

In het witwasproces tegen de drie beschuldigden zijn vreemde verhalen te horen. Zo bijvoorbeeld dat Tony Gram zijn dochter Mireille een grote som geld schonk om dat later terug te vragen en om te zetten in een lening. Blijkbaar zou Mireille daarna aan haar vader hebben gevraagd om hetzelfde te doen voor Bruno Melotte en zijn echtgenote. Dus eerst een som geld schenken en dat bedrag later omzetten in een lening. Iets wat Gram ook deed en waar de diamant op de proppen komt. Die was eigendom van Muller en werd blijkbaar als onderpand in de brandkast van Melotte gedeponeerd. De echtgenote van Melotte exploiteert dan weer een kinderkledingwinkel. Tijdens het proces verklaarde het Openbaar Ministerie dat Mireille Gram in die winkel in twee jaar tijd 300.000 euro uitgaf aan kinderkleding. De speurders vonden dat verdacht, tot bleek dat dochter Gram daadwerkelijk zo veel geld uitgaf aan de tweeling die ze jaren later zou proberen te vermoorden.



De roze diamant werd in beslag genomen tijdens een drugsonderzoek tegen Melotte. De man werd daarvan vrijgesproken maar de diamant keerde niet terug. Het parket opende immers meteen een nieuw onderzoek wegens witwassen. Maar volgens de advocaat van Melotte is dat enkel camouflage. “Bestaat de Roze Diamant nog of is hij verwisseld voor een prul uit de chicletten-bak?”, vroeg advocaat Pol Vandemeubroucke aan de rechtbank. Maar volgens aanklager Steven De Winter is de echtheid van de roze diamant geen voorwerp van onderzoek, wel de witwasconstructies. Advocaat Vandemeulebroucke zag dat anders. “Het hele fraude-onderzoek is alleen maar een ‘cover-operatie’ om de verdwijning van de Roze Diamant toe te dekken. Mocht ik van de procureur zijn, ik zou die diamant onmiddellijk tonen. Als het de échte is, is de discussie meteen gesloten en staat de verdediging met lege handen.” De voorzitter van de rechtbank zag dat dan weer niet zitten. “Wat wilt u? Dat ik die kostbare steen vanuit de kluis naar hier laat brengen en hem laat doorgeven in de rechtszaal? Dat gaan we niet doen.” De roze diamant bleef veilig in de kluis van het COIV, het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en Verbeurdverklaring. Het proces wordt op 15 oktober verder gezet.