VASTGOED – Vader en zoon Huts bouwen in stilte hun eigen Hutswijk op in Antwerpen

Fernand Huts

Yves Huts, de 41-jarige zoon van havenondernemer Fernand Huts, kocht de voorbije jaren tientallen woningen op in de Antwerpse wijk rond de Duboisstraat, grenzend aan het Park Spoor Noord. Niet toevallig situeren ook de hoofdkantoren van het bedrijf Katoen Natie van de familie Huts zich in die wijk. En nog in de wijk ligt ook het Cobra-museum dat Fernand Huts met zijn echtgenote nog dit jaar wil openen. De aankopen van de residentiële panden is wel overwogen, zo schrijft de website Apache, aanpalende panden worden doorgaans gesloopt en vervangen door nieuwe appartementsgebouwen. Dat gebeurt met toestemming van het Antwerpse stadsbestuur dat stilzwijgend meewerkt via haar vergunningsbeleid aan de ‘verappartementisering’ van de wijk, iets wat ze nochtans in haar bestuursakkoord wil bestrijden. Maar volgens ons werkt Huts met zijn vastgoedinvesteringen in eerste instantie een eigen strategie uit binnen de “war for talent” op de arbeidsmarkt.

Via de vennootschap Feka koopt en verbouwt de havenbaas sinds een zestal jaar in alle discretie woningen om ze om te vormen tot appartementen en studio’s. Geregeld gaat het om projecten waarbij verschillende aanpalende woningen gezamenlijk worden neergehaald om er een appartementsgebouw voor in de plaats te zetten. Door dieper te bouwen, maar ook door een extra bouwlaag toe te voegen, neemt het totale bouwvolume flink toe, aldus Apache. De familie Huts mikt daarbij duidelijk op tweeverdieners. De nieuwe appartementen zijn kwalitatief en duur. (Lees verder onder de foto)



Apache visualiseerde ook welke woningen Yves Huts met Feka opkocht in Antwerpen-Noord. De donkere logo’s zijn recente aankopen, de gele oudere aankopen.

Feka blijkt geen klassieke projectontwikkelaar te zijn die bouwt en vervolgens verkoopt. De appartementen worden door nv Feka gebouwd en verhuurd. De havenbaas blijft met andere woorden eigenaar en bezit intussen grote delen van de wijk in Antwerpen-Noord. Apache is een kritische volger van het Antwerpse NV-A stadsbestuur van burgemeester Bart De Wever. Het blad ziet dan ook in eerste instantie een stilzwijgende combine tussen politiek en kapitaal in dit verhaal, te meer omdat de huidige bevoegde schepen in Antwerpen, Annick De Ridder, een tijdlang voor Katoen Natie gewerkt heeft. Als Vlaams parlementslid moest De Ridder onder meer mee de weg openen van Katoen Natie naar het subsidiesysteem voor zonnepanelen. (Lees verder onder de foto)

Antwerps schepen en Vlaams parlementslid Annick De Ridder

Maar volgens onze bronnen moeten we de aanpak van Feta eerder zien als een onderdeel van de HR bedrijfsstrategie van Fernand Huts en Katoen Natie. Op de arbeidsmarkt woedt al enkele jaren een ‘war for talent’. Feka verhuurt zelf de nieuwbouwappartementen. Daarbij spreekt het voor zich dat die mee gebruikt worden om beloftevolle, jonge ingenieurs een zo aantrekkelijk mogelijk loon- en leefpakket aan te beiden als nieuwe werknemer van Katoen Natie. Die krijgen dan wellicht tegen gunstige voorwaarden ook een voorstel tot huisvesting in een kwalitatief nieuwbouw appartement, enerzijds dicht bij hun werkplek en anderzijds via de nieuwe fietsbrug met een directe aansluiting op het trendy Eilandje in Antwerpen.