VOETBALGELD – Michel Maus: van boswachter tot stroper?

Michel Maus, geïnterviewd door de VRT nieuwsdienst.

Hoe klein kan de wereld van het Belgisch voetbal zijn? Eind vorig jaar werden vier ‘onafhankelijke experten’ door de Pro League, de vereniging van prof clubs, gevraagd een kritisch rapport te schrijven over de fiscale en RSZ-voordelen in de sport met ook aandacht voor de rol daarin van spelersmakelaars. In februari legden ze hun rapport voor. En waar staan we nu? De eerste expert Johan Vande Lanotte is gestart als advocaat bij het kantoor Van Steenbrugge waar hij zich ontpopt als verdediger van het huidige systeem van sociale voordelen in het voetbal. De tweede expert Thomas Van Den Spiegel, CEO van het wielerwedstrijd bedrijf Flanders Classics, zag hoe zijn baas Wouter Vandenhaute, eigenaar van Flanders Classics, zijn statuut van voetbalmakelaar inruilde om sterke man te worden bij RSCA Anderlecht. En de twee overige experten, Michel Maus en Karl Dhondt? Die hebben nu samen een vennootschap opgericht die het statuut heeft gekregen van… voetbalmakelaar. “We hebben geprobeerd de makelaarswereld te veranderen met ons rapport, zegt Maus, dat lukte niet van buitenaf, dus willen we nu van binnenuit de makelaarswereld veranderen.”

Michel Maus is vooral bekend als fiscaal advocaat. Karl Dhondt van zijn kant is consultant, expert in sport en gokwedstrijden, ex-matchfixing-expert bij de UEFA en onder meer bestuurder van de Nationale Loterij. Samen hebben ze nu de vennootschap Tribe Association opgericht. Tribe betekent zoveel als “stam”, een antropologische term waarvan het gebruik op veel kritiek stuit. Net zoals de vennootschap zelf die het statuut aanvroeg, en kreeg, van voetbalmakelaar. Dat riep in de buitenwereld de nodige vragen op. Waar Maus vroeger een kritische waarnemer was van het gunstige RSZ-regime voor prof voetballers, is hij nu een verdediger van dat systeem. “Ik heb er vroeger inderdaad ook redelijk wat kritiek op gegeven”, zei hij daarover. “Maar we hebben geprobeerd om alle kanten van het verhaal te bekijken. Eerst en vooral heeft de politiek dit systeem gecreëerd. De clubs hebben zich daaraan aangepast. Dan kan je het niet plotseling helemaal afschaffen. Dan verlies je alle competitiviteit, en krimpt de hele economie rond het voetbal. Dat zou contra-productief zijn.”



Met ons rapport hebben we van buitenaf iets proberen te doen. Nu zullen we proberen het van binnenuit te doen. Het is natuurlijk een complex verhaal, want ook de Pro League kan geen wetten maken. Dat kan alleen de politiek doen. Zij wachten op een voorzet en wij willen die geven.” zo zei Maus nu aan de VRT. “Voor ons is dit geen promotiepraatje. We willen de makelaars echt aanpakken, dat zie je in onze rapporten. We stappen niet over naar de kant van de makelaars, we willen dingen reglementeren. Er zijn veel mensen met goede bedoelingen in de sport, maar de druk moet groot genoeg zijn.”

De timing om nu met een makelaarsbureau te beginnen is volgens de fiscaal advocaat niet toevallig. “Het voetbalschandaal moet werken als een katalysator. Ons bereikt informatie dat die zaak binnenkort zal losbarsten en mensen vervolgd zullen worden die dingen hebben mispeuterd. Dat zal het momentum moeten zijn en dan moet iedereen klaar zijn om te evolueren.” Ondanks het rapport en de voorgestelde maatregelen, is er volgens Maus nog steeds niets veranderd. “Velen zeggen dat we gelijk hebben, maar er verandert helemaal niets. Het lukte niet van buitenaf, dus willen we nu van binnenuit de wereld veranderen. Niet alleen op sportniveau, maar ook in de kunst- en auteurswereld.”