VOETBALGELD – Vroegere top van Anderlecht verdacht van witwassen

Marc Coucke (links) met Roger Vanden Stock in betere tijden bij de verkoop van Anderlecht in 2017. (Foto: Belga Images)

Miljardair Marc Coucke zou in 2017 5 miljoen euro te veel hebben betaald voor de overname van voetbalclub Anderlecht. Dat bedrag zou bevestigd worden in het gerechtelijk onderzoek dat loopt naar witwaspraktijken van spelersmakelaars en het vroegere bestuur van Anderlecht, zo weet de Tijd. Centraal in het onderzoek staat de makelaar Christophe Henrotay. Onmiddellijk na de overname van Anderlecht liet Coucke zelf alle witwasdossiers in de club uitpluizen. Hij vocht daarbij een commissie aan van 5,4 miljoen euro die Henrotay opstreek bij de verkoop van Yoeri Tielemans. Het dossier van het parket verhuist binnenkort naar de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of hij de makelaar Henrotay, de vorige clubeigenaar Vanden Stock, voormalig algemeen manager Van Holsbeeck en ex-CEO Van Biesbroeck doorverwijst naar de correctionele rechtbank. Ze worden allen verdacht van van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

Ook opmerkelijk in het dossier is de rol van de gepensioneerde huisadvocaat van Anderlecht Luc Deleu. Het parket verdenkt ook hem van witwassen. Deleu werd in april dit jaar bestuurder benoemd bij Anderlecht. Hij werd dat op voordracht van de ‘B-aandeelhouders’, de historische minderheidsaandeelhouders van Anderlecht die momenteel op hun beurt een financieel gevecht uitvoeren met Coucke. Speurders voerden in maart 2020 een huiszoeking uit in Deleus kantoor in Dilbeek. Vermoed werd dat geld van de verkoop naar zijn derdenrekening was overgemaakt om daarna als geheime commissie te worden uitbetaald. Ook het begeleidend kantoor Clifford Chance kreeg speurders over de vloer.Wellicht stelde Coucke zich al eerder burgerlijke partij in het dossier. In april 2019 zei hij daarover:  “Nog elke maand vallen hier lijken uit de kast. In die mate dat we op een punt zijn gekomen dat we tegen een aantal mensen strafrechtelijke klachten zullen moeten indienen – je kunt niet braaf blíjven.” Details over de omstreden transfer van Tielemans kan u hier lezen. Coucke claimt in dat dossier 5,4 miljoen euro.

Het parket staat ook nog altijd stil bij de overnamestrijd rond Anderlecht. Uit het onderzoek zou blijken dat de verkoop van Anderlecht wellicht niet volgens de regels was gebeurd. Het viel hen op dat een bod van 91 miljoen euro van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens niet aanvaard was. Dat was nochtans hoger dan dat van Coucke, zo schrijft de Tijd. En dat blijft opmerkelijk. Op basis van de toen gekende cijfers was dat het niet, zo kan u hier lezen. Wat was er dan wel aan de hand? (Lees verder onder de foto)

Herman Van Holsbeeck (midden) in 2017 met links van hem Youri Tielemans en rechts Sofiane Hanni. (Foto: Belga Images)

Dat alles maakte er de financiële toekomst van Anderlecht niet rooskleuriger op. Coucke ligt al in een juridisch dispuut met Herman Van Holsbeeck. Nu lijkt ook zijn relatie met de vroegere eigenaar Roger Vanden Stock diezelfde weg op te gaan. Beiden kunnen alvast niet meer door dezelfde deur. “Zelfs mijn verleden is door de nieuwe eigenaar afgepakt. Alles van het oude Anderlecht moest weg, buiten, démission. Er was niets goeds meer aan de rijke historie van de club. Gevoelens van trots voelden bijna aan als schuld. Je gelooft eerst niet wat je overkomt, maar na een tijd ga je ook innerlijk afscheid nemen.” zo zei Vanden Stock in de zomer van 2019 in een gesprek met DPG Media. Marc Coucke sloeg daarop terug op zijn gekende manier, via twitter. “Zakken gevuld, lijken of belangenvermenging weggemoffeld en nu maar columns schrijven, interviews geven en geruchten/leugens verspreiden.” zo slingerde hij Vanden Stock in het gezicht.