Werd Etienne Kaesteker voor E5 Mode betaald in FNG aandelen?

Frederik Helderweirt, CEO van E5 Mode

FNG-aandeelhouder en ex-CEO Dieter Penninckx werd op 11 september aangehouden en opgesloten in de gevangenis omdat hij de voorwaarden had geschonden van zijn voorlopige invrijheidstelling binnen het gerechtelijk onderzoek naar het mogelijk frauduleus failliet van de groep FNG. Eén van die voorwaarden was dat hij geen contact zou hebben met betrokkenen van de groep. Maar opmerkelijk genoeg ging Penninck op bezoek bij Frederik Helderweirt, CEO van de groep E5 Mode, zo schrijft de website RetailDetail. Helderweirt is een ex-kaderlid van FNG en kocht E5 Mode over van de familie Kaesteker nadat Penninck zelf er niet in slaagde die overname af te ronden. Al snel werd gezegd dat Helderweirt optrad als stroman voor Penninckx. In een tweede beweging zou Kaesteker dan voor de overname van zijn bedrijf betaald worden met FNG aandelen.

Voor alle duidelijkheid, Helderweirt zelf ontkent elk contact tussen hemzelf en Penninckx. Dat neemt niet weg dat de banden tussen Helderweirt, E5 Mode en Penninckx opvallend zijn. Etienne Kaesteker liet de verlieslatende modeketen E5 Mode over aan zijn neef. Korte tijd later zette die de groep te koop. Dieter Penninckx was binnen zijn ongebreidelde expansiedrang vragende partij voor de overname. Maar zijn raad van bestuur verzette zich daartegen en blokkeerde de deal. Helderweirt was een vroeger kaderlid van Penninckx. Hij kwam als een duivel uit een doosje om E5 Mode over te nemen. Opmerkelijk was dat Helderweirt benadrukte dat hij niet werkte in opdracht van Penninckx. Maar hij bevestigde wel dat E5 Mode zou samenwerken met de inkoopcentrale die Penninckx had opgezet voor FNG.



Bij de val van FNG zou blijken dat er 94 miljoen euro verdwenen was uit het bedrijf via offshore financiering. Transacties daaromtrent konden worden terug gelegd naar precies die inkoopcentrales van FNG. Ondertussen werd het gerechtelijk onderzoek naar FNG uitgebreid naar witwaspraktijken. Helderweirt stelde ondertussen dat hij op zoek was naar mede investeerders voor E5 Mode. De naam Penninckx viel dan al snel. Als ex-medewerker voor FNG leek het er immers op dat Helderweirt de keten in eigen naam voor Penninckx kocht, zodat die de modewinkels later kon toevoegen aan het FNG-imperium. Het was een truc die de modegroep vroeger al gebruikte. In België was er de aankoop van Brantano en in Nederland werden Rens van de Schoor en indirect ook Martijn Rozenboom als stromannen ingezet om noodlijdende ketens over te nemen en ze vervolgens door te verkopen aan FNG.

Volgens RetailDetail loopt het gerucht dat de Raad van Bestuur Penninckx geen groen licht wou geven voor de overname van e5 Mode. Penninckx zou daarop zelf zijn tussengekomen bij de overname van E5 Mode. Een deel van de uitbetaling aan vroegere eigenaarsfamilie Kaesteker zou dan gebeurd zijn in de vorm van FNG aandelen. In een reactie ontkent Frédéric Helderweirt “expliciet en formeel” dat “Dieter Penninckx en Anja Maes zouden zijn opgepakt omdat zij een bezoek hebben gebracht aan het hoofdkantoor van E5 mode in Sint-Niklaas”. Ook de andere vernoemde banden berusten volgens de E5 Mode overnemer niet op waarheid.