Wie wist wat er op het menu stond bij What’s Cooking?

Piet Sanders, CEO van What’s Cooking? (Foto: What’s Cooking?)

De beursgenoteerde Oost-Vlaamse vleeswarengroep What’s Cooking?, voor meerderheid in handen van de familie Coopman, zoekt een koper voor haar afdeling “hartig beleg”. Die charcuterie afdeling sluit aan bij de opstart van het bedrijf als salami producent en was vorig jaar goed voor 464 miljoen euro omzet. Dat is meer dan de afdeling bereide maaltijden van het bedrijf die staat voor 369 miljoen euro omzet. Maar de winstcijfers van de charcuterie afdeling zijn alvast een stuk minder hartig en liggen een stuk lager dan die bij de bereide gerechten waaronder het merk “Come a casa”. Blijkbaar werd op de beursvloer druk geanticipeerd op deze drastische beslissing van het bedrijf die vandaag werd bekend gemaakt. Op 24 februari dit jaar bereikte het aandeel van het vleeswarenbedrijf een dieptepunt van 56,4 euro per aandeel. Een maand later zonder veel bijkomend nieuws was die koers geëxplodeerd tot 75 euro om daarna opnieuw terug te vallen tot 65 euro. Nu, opnieuw een maand later, springt de koers bij de bekendmaking van het nieuws met 15 % omhoog tot 77 euro.

What’s Cooking luisterde vroeger naar de naam Ter Beke. Het bedrijf is voor 65 % in handen van de familie Coopman en werd als traditionele producent van salami uitgebouwd door wijlen Daniël Coopman tot een gediversifieerde vleesgroep. Eind 2017 overleed Daniël Coopman op 80-jarige leeftijd. Twee jaar later werd het bedrijf getroffen door een listeriabesmetting die werd ontdekt in vleeswaren van het filiaal Offerman. Drie mensen stierven door de bacterie en één vrouw kreeg een miskraam. Op de beurs kreeg Ter Beke een klap van 23 procent. Daarna volgden de corona crisisjaren. In 2023 slaagde Ter Beke er niet in haar concurrent Imperial over te nemen. Het bedrijf had toen zijn naam wel al veranderd in ‘What’s cooking?’ Daniël Coopman had vijf kinderen. De oudste dochter Ann overleed in 2019 wanneer ze burgemeester was van Waasmunster. In totaal zijn er al een twintigtal kleinkinderen en achterkleinkinderen. Die ontvingen over 2023 een globaal bruto dividend van 5,1 miljoen euro. Op basis van de huidige beurskoers staat de familie voor een vermogen van 92 miljoen euro.



De evolutie van de beurskoers de voorbije weken is opmerkelijk. Echt nieuws die de beurssprong van 55 naar 75 euro per aandeel kon motiveren was er niet. Op 15 maart zei Piet Sanders, CEO van What’s Cooking, in het magazine Trends dat betaalbare voeding is geen vanzelfsprekendheid meer is. Ingrediënten voor bereide maaltijden, zoals groenten, zijn immers veel schaarser en duurder geworden. What’s Cooking? gebruikt bijvoorbeeld zongedroogde tomaten uit Spanje en andere Zuid-Europese landen. “Door de droogte in Andalusië en Catalonië zal de tomatenoogst 2,5 miljoen ton kleiner zijn dan vorig jaar. Dat is enorm. De prijs van tomatenpulp is verdubbeld in minder dan vier jaar tijd. De klimaatverandering geeft aanvoerstress en kostenstijgingen. Wij kunnen daar niet omheen. Wij proberen daarop te anticiperen.” aldus Sanders. Als charcuterieproducent koopt What’s Cooking? veel varkensvlees, maar ook dat is een stuk duurder geworden. Door de klimaatdoelstellingen en stikstofregels worden in Europa veel minder varkens gekweekt, aldus Sanders. “Voor varkensvlees betalen wij nu meer dan het dubbele van de prijs van 2 tot 2,5 jaar geleden. De klimaatverandering en de Europese klimaatdoelstellingen creëren een opwaartse prijzendruk. Bij bepaalde producten vraag je je af hoe het mogelijk is dat ze voor zo’n lage prijs in de winkelrekken kunnen liggen.”