Bank Delen countert slecht 2018

De raad van bestuur van Private Bank Delen. Vrouwen en banken, het blijft een moeilijk verhaal.

De Antwerpse vermogensbankier Delen Private Bank zag zijn beheerd vermogen vorig jaar voor het eerst in lange tijd terugvallen. Op groepsniveau daalde dat vermogen van 40,5 miljard eind 2017 naar 37,7 miljard euro eind 2018. Die daling is volgens de bank enkel te wijten aan de negatieve evolutie van de beurskoersen in het vierde kwartaal van 2018. Bank Delen was er dan ook als de kippen bij om te melden dat de resultaten in het eerste kwartaal van 2019 dat verlies al hadden goedgemaakt. Eind maart bedroeg het beheerd vermogen opnieuw 40,9 miljard euro of dus evenveel als eind 2017. Delen Private Bank is in handen van Ackermans & van Haaren en van de familie Delen. Na Bank Degroof Petercam is het de tweede vermogensbankier van België. Die eerste kwam recent in een mediastorm terecht die ondertussen een beetje is gaan liggen.

Bij Delen wogen de dalende beurskoersen zwaarder door dan de komst van nieuwe klanten, waardoor de vermogens onder beheer zakten. Dat was ook zo voor de Britse vermogensbeheerder JM Finn en bij het Nederlandse Oyens & Van Eeghen. Die laatste zag zijn beheerd vermogen zakken van 660 miljoen euro naar 476 miljoen euro. Deze daling was het gevolg van de negatieve waardeontwikkeling van de vermogens in beheer en de afbouw van de dienstverlening aan grote institutionele klanten. Oyens & Van Eeghen realiseerde wel een organische nettogroei voor vermogens onder beheer van bestaande en nieuwe particuliere klanten.



De nettowinst van de bank nam op groepsniveau in 2018 toe tot 112,4 miljoen euro tegenover 105,8 miljoen euro in 2017. De bijdrage van JM Finn tot het nettoresultaat van de groep was 7,3 miljoen euro. De bijdrage van Oyens & Van Eeghen was licht negatief als gevolg van herstructureringskosten en de afbouw van de dienstverlening aan institutionele investeerders. Het geconsolideerd eigen vermogen van Delen Private Bank bedroeg 742,9 miljoen euro op 31 december 2018, tegenover 678,8 miljoen euro op 31 december 2017.