En de kop van Bert De Graeve… rolt niet

Bert De Graeve (Foto: Belga Image)

Bert De Graeve krijgt een derde mandaat als voorzitter van de zandmultinational Sibelco. Hij kreeg daarvoor 72 % van de stemmen achter zich in de algemene vergadering die gisteren plaats vond. De aanloop naar die vergadering was niet mooi. Binnen het immer discrete Sibelco, in handen van de uitgewaaierde familie Emsens, woedde een kleine opstand tegen De Graeve die verantwoordelijk wordt geacht voor een mislukt Amerikaans industrieel verhaal dat het bedrijf 1,8 miljard euro heeft gekost. De omzet van Sibelco halveerde van 3,3 naar 1,4 miljard euro. “In andere bedrijven zou uw kop rollen.” zo klonk het op de vergadering bij de ontevreden aandeelhouders. Maar Sibelco is dus geen ander bedrijf, het is een bedrijf verankerd in oude financiële netwerken die blijkbaar sterk genoeg zijn om de huidige storm te doorstaan. De rangen werden gesloten rond de voorzitter, waarbij we nog niet weten wat achteraf binnenskamers op de receptie werd verteld.

Baron Bert De Graeve geniet van enige reputatie in Vlaanderen als ex topman van de openbare omroep, ex voorzitter van de staaldraad multinational Bekaert en huidig voorzitter van Telenet. Het debacle met Sibelco in de VS, waarvan u hier alle details kan lezen, is echter een serieuze kras op zijn imago en meteen op het imago van de zandmultinational. Volgens De Standaard leert het verhaal dat er twee Bert De Graeves zijn: de De Graeve als succesvolle ceo en de De Graeve die als voorzitter niet overtuigt en oldskool lijkt. De krant citeert ook een anonieme manager die stelt dat De Graeve eerder arrogant overkomt. “Hij gedraagt zich wat keizerlijk.” wordt de man geciteerd.



De Tijd citeert dan weer een familiale aandeelhouder op de vergadering: “Mede door u is Sibelco de helft minder waard geworden. In een ander bedrijf zou uw hoofd op het kapblok liggen.” Ook Sibelco’s Duitse minderheidsaandeelhouders schoten met scherp. “De verantwoordelijkheid voor de inkrimping van de brutobedrijfswinst met 300 miljoen euro en de halvering van de waarde van Sibelco ligt ook bij de raad van bestuur en zijn voorzitter.”, vond een vertegenwoordiger van het Duitse kamp. De Graeve zelf is van oordeel dat de negatieve bladzijde moet worden omgedraaid. “We moeten de geschiedenis niet herschrijven en moeten kijken naar de toekomst.” Hij moet die toekomst wel tegemoet met een steun van 72 %. Dat is 3 % te kort om een drie kwart meerderheid achter zijn persoon te krijgen. Ondertussen kan het bedrijf wel terugvallen op ’the good old boys’ netwerk. Wanneer bekend werd dat bijna een kwart van de aandelen van Sibelco te koop zouden worden aangeboden door de misnoegde aandeelhouders, liet de AB Inbev familie de Spoelberch snel verstaan dat ze bereid waren de overname van die aandelen te bestuderen om zo de rust te laten terugkeren.