Hoe rijk is Delphine van België? Hoe rijk had ze kunnen worden? En hoe rijk zal ze worden?

‘No more blabla’, een werk van prinses Delphine.

Drie vragen in een titel is slechte journalistiek. Een artikel moet antwoorden bieden, geen vragen stellen. Vragen over Delphine van België krijgen we anders genoeg. Hoe rijk zou ze zijn was de erfgename gebleven van Jacques Boël? Onze schatting: 20 miljoen euro. Hoe rijk is ze nu? Als we kunnen voortgaan op haar vennootschap DelJim dan flirtte ze jarenlang met het faillissement en is ze nu goed voor 0,2 miljoen euro. Hoe rijk kan ze worden als erfgenaam van Albert? Onze schatting: 1 miljoen tot 1,5 miljoen. Naar eigen zeggen doorworstelde Delphine haar juridische lijdensweg niet voor het geld. Wat wij met respect graag geloven. Maar als het er op aan komt, is het hemd altijd nader dan de rok.

Het familiaal vermogen van de familie Boël bedraagt 1,6 miljard. Dat is in handen van de 4de en de 5de generatie Boëls. Komt daarbij dat via huwelijken ook andere families zoals de Janssen’s en Goblet’s belangrijke erfgenamen van het familiaal fortuin zijn geworden. Jacques Boël, ooit de burgerlijke vader van Delphine, is onder meer bestuurder van Domanoy. Die vennootschap beheert de landgoederen en de kastelen van de familie in Waals-Brabant. Die vennootschap alleen al is goed voor 25 miljoen euro. Maar dat zinkt in het niets tegenover de investeringsholding Sofina. Die is op de Brusselse beurs goed voor een kapitalisatie van maar liefst 11 miljard euro. 54 % daarvan is in handen van de Consortium Ducale. Een kwart daarvan is dan weer toe te wijzen aan de familie Boël. Afhankelijk van het aantal Boël familieleden die nog recht hebben op een stuk daarvan komen we op een bedrag van 20 miljoen euro mocht Delphine Boël als enig kind van Jacques Boël haar wettelijke erfdeel hebben gekregen. Op zich is die vraag echter weinig zinvol. De kans is zo goed als onbestaande dat Jacques Boël Delphine ooit zou hebben erkend als wettige erfgename. De familie Boël heeft een soms venijnige traditie om vrouwelijke erfgenamen uit te sluiten van het familiefortuin. De mannelijke lijn gaat altijd voor. 



(Pour la petite histoire. De landgoederen van Domanoy waren via erfenis eigendom van de bankier en ooit voorzitter van de senaat Théodore Mosselman. Na zijn dood in 1876 kocht stamvader Gustave Boël het domein van 950 hectare over. Laura Mosselman is een dochter uit het tweede huwelijk van Théodore Mosselman. Laura Mosselman is de grootmoeder van koningin Paola.)

Nu zal Delphine het moeten doen met het wettelijke erfdeel van koning Albert. Dan gaat het om één achtste van 12,5 miljoen euro. Dat laatste bedrag is het officiële getal dat het paleis van Laken ooit heeft bekend gemaakt wanneer het gaat om het huidige vermogen van de familie van Saxen-Coburg. Wanneer dat vermogen aanzienlijk groter zou zijn, wat sommigen beweren, dan zal dat alvast niet terug te vinden zijn in de erfenis van Albert en Paola maar ergens mooi geparkeerd zijn, buiten de greep van Delphine. (Lees verder onder de foto)

Prinses Delphine

Delphine zelf richtte in 2005 de vennootschap DelJim op. Die is genoemd naar haarzelf en James, Jim voor de vrienden, O’Hare, de vader van haar twee kinderen. Die laatste wordt doorgaans omschreven als “een zakenman van Iers-Amerikaanse afkomst”. O’Hare is afkomstig van Texas. Zijn vader vocht als Amerikaans soldaat tijdens WO II op Europees grondgebied, ook in België. Hij regelt de financiële zaken voor zijn partner Delphine waar hij niet mee gehuwd is. De vennootschap van Delphine is alvast geen grot van Alibaba. Jarenlang flirtte de vennootschap met het faillissement en keek hij aan tegen een negatief eigen vermogen. Het is maar de voorbije jaren dat hij een beetje uit het dal kroop om te eindigen op om en bij 200.000 euro.

Hier kan u nog luisteren naar een interview met Ludwig Verduyn op Radio 1 over Delphine en haar erfenis.