NIEUW – Familie Jan De Clerck verkoopt belang in ballonproducent Belbal

Gregory en Anthony De Clerck, de zonen van Jan De Clerck en kleinzonen van wijlen Roger De Clerck, hebben het 50 % belang dat ze aanhielden in ballonproducent Belbal verkocht aan het management van het bedrijf. Ze hielden de participatie aan in hun holding Dovesco, het diversificatie vehikel van hun familie. De belangrijkste activiteit van de familie Jan De Clerck is de geïntegreerde productie van polyamide 6 of nylon gebonden producten binnen de multinational Domo. Op groepsniveau staat de holding Domo Investment voor een omzet van 1 miljard euro. Vorig jaar moest wel een netto verlies van 5 miljoen euro worden geïncasseerd tegenover een winst van 33 miljoen het jaar daarvoor. 2020 wordt alvast een belangrijk expansiejaar voor Domo.



Gregory en Anthony De Clerck stapten in 2015 in Belbal samen met de huidige CEO van het bedrijf Bart Van Nuffel. Die laatste was toen 31 en ruilde zijn job van zakenbankier in voor die van ondernemer. In een 50/50 verhouding kochten beide partners het bedrijf Belbal met hoofdzetel in Erpe-Mere over. Momenteel produceert het bedrijf met 250 werknemers dagelijks 1,6 miljoen ballonnen waarvan er 0,7 miljoen worden beletterd. Daarmee is het een belangrijke speler in de nichemarkt van ballonnen. De productie van Belbal gebeurt grotendeels in Polen, in een fabriek die in 2017 werd getroffen door een bedrijfsbrand. “’We hebben onze productielijnen een voor een weer opgestart. Toch konden we aan een aantal klanten niet op tijd leveren. De concurrentie stond klaar om onze business over te nemen. No hard feelings. Het is wat het is.”, zo vertelde Van Nuffel daarover. “Zonder de steun van de familie De Clerck waren we er vandaag wellicht niet meer.” Dovesco houdt nu nog een 12-tal investeringen aan, onder meer in de interimgroep Vivaldis en het farmabedrijf Vision Healthcare van Yvan Vindevogel.

De chemiegroep Domo zelf rondde begin dit jaar de overname af van de nylonactiviteiten van de groep Solvay. Dat moet zowat de belangrijkste operatie zijn die Domo ooit doorvoerde in zijn corebusiness. De omzet in de chemie activiteit stijgt daarmee in één klap van 900 miljoen euro naar 1,6 miljard euro. Yves Bonte werd aangetrokken als nieuwe CEO om deze fusie operatie mee te begeleiden. Bonte werkte daarvoor bij de Noorse groep Yara, de agrarische divisie van Norsk Hydro die hij naar de beurs bracht. De cijfers van de Solvay-overname zullen pas dit jaar te zien zijn bij Domo. Nog deze zomer sloot Domo zijn fabriek van nylonfilm in het Duitse Leuna. Die markt heeft te kampen met overcapaciteit. Er wordt in Leuna wel nog nylondraad geproduceerd. De sluiting van de afdeling nylonfilm leidde tot 13 miljoen euro extra afschrijvingen. In China wordt dan weer 12 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe productie eenheid voor nylonproducten.