NIEUW – Philippe Van de Vyvere regelt familiale opvolging Sea-Invest

 

Philippe Van de Vyvere (rechts) samen met toenmalig premier Charles Michel in 2018. (Foto: Belga Images)

De 69 jarige Gentse havenondernemer Philippe Van de Vyvere heeft zijn internationale logistieke groep Sea-Invest ondergebracht in de nieuwe Stichting Petros. Naast Sea-Invest overkoepelt Petros ook de Luxemburgse holding Immo-Euro die op haar beurt de holding Belfipar controleert. In Belfipar zit ondermeer het Franse wijnhuis Phélan Ségur in Saint Estèphe dat Van de Vyvere kocht in 2017. Met Petros regelt de havenondernemer de familiale overdracht van zijn bedrijf naar zijn zoon. Vader Van de Vyvere houdt er een zeer discrete levenswandel op na. Zo geeft hij nooit interviews. De ondernemer werd ooit gehomejackt waarbij hij werd bedreigd met een pistool. Dat veroorzaakte een trauma. De zeldzame keren dat hij toch voor de pers verschijnt, is bij de inhuldiging van een of andere grote haveninvestering. Een herberekening brengt zijn vermogen op 788 miljoen euro, goed voor een 45ste plaats op onze ranglijst.



Van de Vyvere startte zijn carrière bij de Gentse expediteur Lalemant. In 1985 kocht hij een kleine kolenterminal in Gent, het begin van Sea-Invest. Het afgelopen decennium investeerde Vande Vyvere een slordige 1,5 miljard euro in de uitbreiding van zijn tankopslagdivisie Sea-Tank. Die is nu een van de grootste uitbaters van olietanks in West-Europa. Sea-Invest boekte in 2021 755 miljoen euro omzet en 57 miljoen winst en telt 5.500 werknemers. De groep baat terminals uit in 24 havens in Europa en Afrika. Ze behandelt meer dan 150 miljoen ton goederen per jaar. Dat is drie keer meer dan de overslag van de haven van Zeebrugge. In België heeft Sea-Invest terminals in Antwerpen, Gent en Zeebrugge.

Philippe Van de Vyvere gaat door voor een levensgenieter die houdt van wijn, sigaren en kunst. In 2017 kocht hij het 70 ha grote Franse wijndomein Phélan Ségur in Saint Estèphe. Hij investeerde ook fors in vastgoed, onder meer in Knokke. In 2018 kocht hij samen met Gino De Raedt een belang in de Knokse projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute. Hij was zeer goed bevriend met wijlen Leopold Lippens. In Hansbeke kocht hij ooit de voormalige pastorij, het restaurant Onder de Toren, het restaurant het Oud Gemeentehuis, het Huis Philomena en het legendarisch Café de Reisduif, bekend van het liedje van Johan Verminnen. Van de Vyvere was ook jaren vriend aan huis bij wijlen Albert Frère.