VASTGOED – Alides en Cores kapitaliseren Rinkkaai Land

Een grafische voorstelling van Rinkkaai.

De projectontwikkelaars Alides en Cores hebben in gelijke delen de joint venture Rinkkaai Land opgericht met een startkapitaal van 250.000 euro. Dit nieuwe bedrijf moet tussen het station Gent-Sint-Pieters en de Blaarmeersen 308 appartementen bouwen, verspreid over zes gebouwen waarvan twee torens van 65 meter hoog. Rinkkaai is een onderdeel van de bredere hertekening van de Gentse stationsbuurt, een vastgoedproces dat al meer dan 20 jaar voor discussie zorgt. De Gentse projectontwikkelaar Alides is in handen van de familie Maes. Het Antwerpse Cores wordt dan weer mee gecontroleerd door de familie Roussis, eigenaar van de multinational Ravago. De Rinkkaai appartementen hebben één tot drie slaapkamers en zijn van 65 m² tot 148 m² groot. De aankoopprijzen, buiten notaris- en registratiekosten, gaan van 340.000 tot 700.000 euro.

Alides en Cores wonnen in 2015 een wedstrijd die het stadsontwikkelingsbedrijf Sogent uitschreef voor de ontwikkeling van de zogenaamde zone C achter het Gentse station. Door verzet van buurtbewoners duurde het tien jaar vooraleer de vergunning rond was. Het gaat nu wel om een project van uitzonderlijke omvang.



In de zone A zijn al drie kantoorgebouwen recht gezet. Het gaat om Virginie Loveling, een complex voor de Vlaamse ambtenaren, MG City Station van MG Real Estate, het bedrijf van Ignace De Paepe en het Diamant gebouw, dat de ontwikkelaars Global Estate en Life Tree in 2020 verkochten aan de Duitse investeerder Union. Op de zone B wil de Antwerpse ontwikkelaar Triple Living van de families Paeleman en Cavens het project Stationsterrassen realiseren, de bouw van 200 woningen in een toren van 60 meter. Sogent werkt ondertussen de ontwikkeling van de middelste zone B af. Het stadsontwikkelingsbedrijf plant daar een park van 1 hectare, een school, een crèche en 200 sociale woningen.