VOETBALFRAUDE: Rieder gaat duel aan met Duchâtelet

Hans Rieder (links) en Roland Duchâtelet

“Wat meester Rieder en zijn cliënt Bart Vertenten gedaan hebben, vind ik verachtelijk. Zij willen geen grondig en degelijk onderzoek. Daar komt het op neer.” Ondernemer, miljardair en gewezen voetbalinvesteerder Roland Duchâtelet stak zijn afkeer voor de gang van zaken in het gerechtelijk onderzoek naar de voetbalfraude niet onder stoelen of banken. Nu slaat de topadvocaat Rieder terug. “Laat ons duidelijk zijn: meneer Duchâtelet weet iets over automatisatie van auto’s, daar is hij succesvol in geweest. Over voetbal heeft hij al laten blijken iets minder te kennen, want alles wat hij gedaan heeft is mislukt. Ik merk nu dat hij over juridische kwesties eigenlijk ook niets weet.” aldus Rieder. De wapens zijn gewet.

Scheidsrechter Bart Vertenten verliet vrijdag na een maand de gevangenis onder voorwaarden. Hij blijft wel verdacht van omkoping in het grote voetbalonderzoek. Precies vanwege die verdenking werd hij ontslagen door de voetbalbond. Nu stapt Vertenten naar de arbeidsrechtbank om zijn ontslag als scheidsrechter aan te vechten. “Dat hij onschuldig is, is absoluut een feit.” zegt zijn advocaat Hans Rieder. Die brak het hele proces open op het feit dat onderzoeksrechter Joris Raskin volgens hem niet onpartijdig was. Wanneer Raskin het voetbalonderzoek opstartte, was hij nog lid was van de licentiecommissie van de voetbalbond KBVB. De eerste onderzoeksdaden gebeurden in november 2017, terwijl Raskin pas op 17 maart 2018 ontslag nam uit die commissie waarin hij al sinds 2011 zetelde. Het hof gaf Rieder gelijk en haalde Raskin van de zaak.



Roland Duchâtelet: “Ik vrees dat we weer dezelfde weg opgaan zoals in de zaak-Ye. Advocaten maken er ellenlange procedures van om de zaak te saboteren”

Die beslissing viel niet goed bij Roland Duchâtelet, de succesvolle ondernemer die recent zijn rug toekeerde naar het voetbal. Duchâtelet was in dat vorig leven onder meer eigenaar van Sint-Truiden en later Standard, naast nog een aantal kleinere buitenlandse clubs. “Er heeft me weinig verrast. Ooit moest dit naar boven komen.” zo zei hij op Canvas. “Vertenten moet goed nadenken over zijn daden. Als jonge scheidsrechter heeft hij fouten gemaakt, maar nu helpt hij de grote vissen mee te ontsnappen. De wraking van Rieder vind ik dan ook echt niet correct. Ik vrees dat we weer dezelfde weg opgaan zoals in de zaak-Ye. Advocaten maken er ellenlange procedures van om de zaak te saboteren, terwijl voetbal een krachtige voorbeeldfunctie heeft.”

Hans Rieder: “Meneer Duchâtelet kent weinig over juridische zaken. Hij weet totaal niet wat wij van onze kant gedaan hebben om de waarheid boven tafel te halen.”

Rieder zou Rieder niet zijn, mocht hij dit blauw blauw laten. “Laat ons duidelijk zijn: meneer Duchâtelet weet iets over automatisatie van auto’s, daar is hij succesvol in geweest. Over voetbal heeft hij al laten blijken iets minder te kennen, want alles wat hij gedaan heeft is mislukt.” aldus de advocaat. “Ik merk nu dat hij over juridische kwesties eigenlijk niets weet. Wij hebben de onderzoeksrechter niet gewraakt. Er zijn drie hoge magistraten van het hof van beroep in Antwerpen die geoordeeld hebben dat meneer Raskin diende gewraakt te worden. Dus als meneer Duchâtelet giftige pijlen heeft, moet hij die richten naar de magistraten. Het zijn uiteindelijk die magistraten die de beslissing hebben genomen. Meneer Duchâtelet kent weinig over juridische zaken. Hij weet totaal niet wat wij van onze kant gedaan hebben om de waarheid boven tafel te halen.”