Ze zijn met 56, 55 mannen en één vrouw, die het parket wil laten vervolgen in het onderzoek naar zwart geld circuits en omkoping in het Belgisch topvoetbal. Projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, eigenaar van Club Brugge en van het bedrijf Uplace, mag de dans leiden en heeft in de kranten de hoofdvogel afgeschoten. Zoals de meeste andere betichten wordt hij door het parket vervolgd voor schriftvervalsing. Net als Standard eigenaar Bruno Venanzi, de vroegere mede-eigenaar van KV Mechelen Olivier Somers en de vroegere eigenaar van Lokeren Roger Lambrecht. Ze staan ook allen in onze lijst van Rijkste Belgen. Niet in onze lijst maar wel in de lijst der betichten, de vroegere burgemeester van Antwerpen en gewezen voorzitter van de socialistische partij Patrick Janssens en de rechter François De Keersmaecker, de vroegere voorzitter van de voetbalbond. Het is nu aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling om te beslissen wie van de betichten ook effectief voor de rechtbank moet verschijnen.
Vincent Mannaert (47) en Bart Verhaeghe (56) zijn respectievelijk algemeen manager en voorzitter van Club Brugge. Dat zou moeten één van de best geleide voetbalclubs van België zijn. Beiden worden nu beticht van schriftvervalsing. Inzet vormde onder meer het ontslag van Brugge trainer George Leekens eind 2012. Leekens was nog maar vijf maanden in dienst bij blauw-zwart. Hij moest opstappen wegens slechte prestaties. Maar de trainer had goed onderhandeld: Club Brugge zou hem een riante ontslagvergoeding van 2 miljoen euro moeten betalen. Waarop Mannaert zijn telefoon nam en belde naar Dejan Veljkovic, zo schrijft die laatste in zijn onlangs gepubliceerd boek. ”Of ik eens naar het kasteel van Bart wou komen?” Het duo hoopte dat Veljkovic iets kon regelen. Wat ook gebeurde. Mannaert en Verhaeghe ondertekenden drie valse scoutingcontracten via een fictieve Cypriotische vennootschap van Veljkovic, waar geen enkele reële prestatie gebeurde. Wel was het een manier om honderdduizenden euro’s zwart geld naar Leekens te versassen. Op die manier kreeg Leekens zijn geld, Mannaert en Verhaeghe konden de financiële pil voor Brugge verzachten. En er is meer. In 2018 tekenden ze opnieuw een vals contract voor de transfer van doelman Karlo Letica naar Club. Datzelfde jaar deden ze dat ook nog eens voor de transfer van aanvaller Krépin Diatta, ditmaal met de vennootschap Creative & Management Group van Mogi Bayat.
De kans is reëel dat beiden zich nu voor de rechtbank moeten verantwoorden. Indien ook François de Keersmaecker dat moet doen, zal dat er voor zorgen dat de zaak meteen voor het Hof van Beroep komt. Er zal dus geen herkansing mogelijk zijn. Dat moet omdat De Keersmaecker zetelend rechter is en meteen voor Beroep moet verschijnen, net als alle andere mede verdachten. De vroegere voorzitter van de voetbalbond zou via een constructie met valse facturen zwart geld hebben betaald aan keeperstrainer Erwin Lemmens. Bij Club Brugge zelf werd op de website heel kort gereageerd op de vordering van het parket. ”De door Club aangestelde juridische raadslieden zullen hiervan kennis nemen en verder het nodige doen.” zo klinkt het. (Lees verder onder de foto)
De huidige eindvordering van het parket is een eerste antwoord op de stelling van spijtoptant Dejan Veljkovic, die beweerde dat ”95 procent van alle bestuursleden” wiens pad hij kruiste, corrupt is. Veljkovic is de man die het onderzoek drie jaar geleden deed losbarsten: hij bleek een geheime boekhouding bijgehouden te hebben van alle transacties met zwart geld. De ene vrouw die mee wordt beticht is zijn echtgenote Marija Bogosjevska. Over het hele land werden 44 huiszoekingen uitgevoerd. De vier hoofdmisdrijven in de eindvordering zijn witwassen, private omkoping, matchfixing en schriftvervalsing. Dat laatste is op zich al goed voor maximaal tien jaar cel. Omkoping kan zes maanden tot twee jaar cel opleveren, witwassen vijftien dagen tot vijf jaar. En voor matchfixing riskeren de verdachten tussen zes maanden en drie jaar gevangenisstraf. Alle betichten mogen ook nog een bezoek verwachten van de Bijzondere Belastinginspectie. Die zal naast de betichten alle 200 dossiers bekijken die in de zaak zijn onderzocht door het parket.
Ook Patrick Janssens zal zich binnenkort moeten verantwoorden in de Kamer van Inbeschuldigingstelling voor valsheid in geschrifte. Als voormalig CEO van KRC Genk ondertekende hij voor bijna een half miljoen euro aan valse scoutingfacturen om trainer Peter Maes in het zwart te betalen. Opmerkelijk, voor een man die ooit de socialistische partij leidde. Ook zette Janssens zijn handtekening onder een vals contract via de Bayat-vennootschap Creative & Management Group. Zo kon toptalent Neeskens Kebano in de zomer van 2015 deels in het zwart worden getransfereerd van Charleroi naar RC Genk. Tegenwoordig is Janssens klimaatambassadeur en geeft hij met zijn vorig jaar opgerichte bureau stedenbouwkundig advies, vooral in de publieke sector.