Belgische staat incasseert alsnog 70 miljoen euro van familie De Clerck

Een archief foto uit de jaren ’70 van het echtpaar De Clerck en hun 6 kinderen.

In 2009 verdeelden Luc en Francis De Clerck en Stefaan Colle onder hen 53 % van de tapijtengroep Beaulieu. De eerste twee zijn zonen van Beaulieu-stichter Roger De Clerck, de derde is zijn schoonzoon. Opmerkelijk daarbij was dat de twee andere zonen, Jan en Dominiek, buiten de overeenkomst werden gehouden. Ook opmerkelijk was dat het pakket van 53 % aandelen een waarde meekreeg van 12 miljoen euro terwijl het in werkelijkheid bijna 200 miljoen euro waard was. Wanneer de twee gedupeerde broers kennis kregen van de deal die achter hun rug om was gesloten, legden ze klacht neer bij het parket. Om een vervolging te ontlopen en om hun aandelen te kunnen behouden betalen de drie betrokkenen nu een boete van 70 miljoen euro, weet de Standaard. Daarmee moet in theorie een einde komen aan een gerechtelijk verhaal dat in de vorige eeuw van start ging.

De 53 % Beaulieu aandelen waren vroeger officieel in handen van de Libanese familie Katchadourian. Peetvader Roger De Clerck ging in 1976 de eerste samenwerking aan met de toen al bejaarde Aram Katchadourian. Officieel werd die ingeschakeld in de internationale verkoop van Beaulieu, maar in werkelijkheid trad hij op als stroman voor alle meer risicovolle operaties van Roger De Clerck. Het viel de speurders die het Beaulieu dossier onderzochten daarbij onder meer op dat er tal van variaties bestaan waarmee de naam Katchadourian kan worden geschreven. Wanneer ze op zoek gingen naar de adressen van de familie in Libanon liepen ze letterlijk verloren in de woestijn. Via de Libanezen werd niet alleen massaal belasting op winst ontdoken, dat geld werd daarna ook nog eens witgewassen, bijvoorbeeld door de aankoop van de vroegere Bank van Roeselare door Roger De Clerck, een bank die officieel ook al in handen was Harout Katchadourian, de zoon van Aram.



Volgens Jan De Clerck en zijn broer Dominiek waren de 53 % Beaulieu aandelen die van de familie Katchadourian kwamen, “zwarte aandelen” die altijd verborgen waren gebleven voor de fiscus. Indien het gerecht het strafrechtelijk dossier had afgerond, konden die aandelen, en dus de meerderheid van het bedrijf, verbeurd worden verklaard. Dat is vermeden met een minnelijke schikking. Beide aanklagers krijgen nu een stuk aandelen toebedeeld en een kleiner deel vergoeding in cash. De Belgische staat incasseert 70 miljoen euro. Jan en Dominiek De Clerck sloten vroeger al financiële dadingen af met de fiscus, tot ergernis trouwen van hun vader Roger. Mieke, de oudste dochter van het gezin, trok zich terug uit de familie en wijzigde haar achternaam in Hanssens, de naam van haar moeder. Het bedrijf zelf zou in 2016 al 50 miljoen euro boete betaald hebben. In totaal zou de staat op verschillende manieren om en bij 150 miljoen euro of zo’n 6 miljard oude Belgische frank hebben gerecupereerd van de familie De Clerck. Officieel zou er nu een einde moeten komen aan de 30 jaar oude fiscale en strafrechtelijke saga van de familie De Clerck en Beaulieu. Maar in dit dossier weet je  nooit.

De komende dagen kan u hier uitgebreid kennis maken met de familie Katchadourian en de rol die ze hebben gespeeld in het (West)Vlaamse zakenleven.