NIEUW – De 1,5 miljard euro coronawinst van de families Boël en Janssen

Harold Boël met zijn echtgenote Clotilde de Peñaranda, eredame van koningin Mathilde. (Foto: RV)

Bij het brede publiek blijft de naam Boël nog steeds geassocieerd met Delphine, prinses van België, vroeger Delphine Boël. Maar wie de financiële wereld volgt, weet dat de familie Boël de verankeraar is van de beursgenoteerde holding Sofina. Samen met de aangetrouwde familie Janssen controleert de familie Boël 54 % van Sofina. Die verankering leverde vorig (corona)jaar een winst op van maar liefst 1,5 miljard euro. Het eigen vermogen van het familiaal consortium stijgt van 4,4 miljard naar 5,9 miljard euro. Het vermogen van de familie Boël stijgt door tot net geen 3 miljard euro. Daarmee springt ze in onze ranglijst van de 19de naar de 10de plaats. En alles laat uitschijnen dat ook 2021 een ‘boerenjaar’ zal worden voor de familie Boël.

De koers van Sofina steeg in 2020 van 188 naar 270 euro. Dat had alles te maken met een aantal zeer doordachte en goed gelukte investeringen van de holding in onder meer India, een land waar de middenklasse tot volle wasdom komt. Neem bijvoorbeeld de Indiase start-up Cred, specialist in het beheer van betalingen met kredietkaarten. Begin dit jaar stapte Sofina in het kapitaal van Cred dat toen werd gewaardeerd op 800 miljoen dollar. Amper drie maand later bleek die waardering te zijn opgelopen tot 2,2 miljard dollar. Drie keer zoveel dus, wat dus ook geldt voor de investering van de familie Boël. Of neem Byju’s, de Indiase educatieve app die wordt gewaardeerd op maar liefst 15 miljard dollar en waar Sofina, net zoals Verlinvest, het investeringsvehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch, al jaren lang aandeelhouder van is.



Naast de participatie in Sofina controleert de familie ook de Luxemburgse investeringsholding Comparfin, goed voor 553 miljoen euro. Het ziet er niet naar uit dat de familie Boël onmiddellijk ongerust moet zijn over haar vermogen. De koers van Sofina steeg dat jaar al van 270 tot 340 euro. We hebben eerder al het verband gelegd tussen het succes van cash en de coronacrisis. In essentie komt die er op neer dat de overheden massaal liquiditeiten naar buiten hebben gestuwd. Bedoeling was die bedrijven te ondersteunen die door corona in financiële ademnood kwamen. Maar die geldstroom zorgde ook voor aanzwellende beurskoersen annex investeringsportefeuilles. “Cash was king”, in eerste instantie voor financiële investeerders.