PV over 50.000 euro smeergeld die Aldo Vastapane betaalde aan Jean-Claude Fontinoy

Jean-Claude Fontinoy (rechts) met Didier Reynders (midden) op bezoek bij de Belgische ambassadeur in Congo in 2013. (Foto: Belga Image)

In de zomer van 2017 heeft de toen 92-jarige Aldo Vastapane 50.000 euro betaald aan Jean-Claude Fontinoy. Die laatste was op dat moment persoonlijk raadgever van Didier Reynders, op dat moment minister van Buitenlandse Zaken. Vastapane koppelde de betaling aan het vinden van een politieke oplossing voor de miljoenenclaim die prins Laurent uitvecht met de Libische staat. Volgens Vastapane wordt dat dossier geblokkeerd op politiek niveau. Tegen de prins dus. De zakenman nam eerder al de noodlijdende vastgoedvennootschappen van prins Laurent over. De betaling van 50.000 euro door Vastapane moest dienen om een politiek antwoord te vinden voor prins Laurent zijn Libische miljoenen. De tussenkomsten van Vastapane versterken de oude geruchten dat hij een intieme relatie onderhield met koningin Paola, de moeder van Laurent. Het betalen van de 50.000 euro werd bevestigd tegenover het parket van Luik door een medewerker van Vastapane en vastgelegd in een proces verbaal (PV) dat ondertussen werd doorgestuurd naar het parket van Brussel.

Het is de Waalse krant Le Soir die samen met het magazine Médor het bestaan van de PV is op het spoor gekomen. Het parket bevestigt het bestaan van het PV maar geeft geen commentaar, net zomin trouwens als alle andere betrokkenen. De inhoud van het PV roept nieuwe vragen op en werpt licht op andere vragen. Vooreerst is er de rol van Jean-Claude Fontinoy, momenteel voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS. Fontinoy geniet de dubieuze reputatie de operationele handlanger te zijn van Didier Reynders. “De man met de valies” wordt wel eens gezegd in de Wetstraat. Elke belangrijke politicus, minstens minister of partijvoorzitter, heeft wel een vertrouwenspersoon die het gevaarlijke werk moet opknappen. Eind 2019 startte het parket van Namen al een onderzoek naar mogelijke corruptiegelden rond de figuur van Fontinoy. (Lees verder onder de foto)



Prins Albert (links) in het gezelschap van Aldo Vastapane (rechts) op een receptie van de Italiaanse kamer van Koophandel in Brussel in 1965. (Foto: Belga Image)

En dan is er de vraag wat de nu 95-jarige Aldo Vastapane drijft om zo direct tussen te komen in het dossier ten voordele van prins Laurent. Van Vastapane is bekend dat hij tot de Brusselse zakenelite behoorde destijds die ook vaak werd door bezocht door de toenmalige prins Albert al dan niet in het gezelschap van zijn echtgenote Paola. De vader van Aldo Vastapane maakte in Brussel furore als exclusieve invoerder van Martini-Rossi-aperitieven. Zoon Aldo investeerde in vastgoed, appartementen in Knokke en Brussel, en werd eigenaar van verschillende ondergrondse parkeergarages in de hoofdstad. Hij was de eigenaar van de vroegere Martini-toren in het centrum van de hoofdstad. In 1958 kreeg hij van de Brusselse politicus Paul Van den Boeynants het monopolie van taksvrije winkels op de nieuwe luchthaven van Zaventem die naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling de deuren opende. In de jaren zestig werd hij ook de exclusieve invoerder van de automerken Simca en Mercedes. Hij bezit verder vastgoed in Zuid-Afrika, onder meer twee wildparken, en de Verenigde Staten. Hij heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met prins Laurent.