VASTGOED – West-Vlaamse Rijkste Belgen willen toren van 100 meter bouwen op Blankenbergse dijk

Grafische voorstelling van de geplande woontoren op de Blankenbergse dijk.

Het zijn harde tijden voor projectontwikkelaars met stijgende interesten, stijgende bouwkosten en dalende verkoopprijzen. Maar dat neemt niet weg dat de West-Vlaamse ontwikkelaars POC Real Estate en ION letterlijk hoge ambities koesteren in Blankenberge. Begin dit jaar werden beide bedrijven in een 60/40 verhouding eigenaar van het iconische Petit Rouge hotel op de Blankenberge dijk. Nu willen ze daar een woontoren optrekken van 28 verdiepingen, goed voor 169 appartementen en 1.500 meter commerciële ruimte en een skybar. Ze stelden gisteren hun plannen voor aan de gemeente en aan de buurtbewoners. Volgende maand wordt de vergunningsaanvraag ingediend. Indien het project doorgaat moet het afgewerkt zijn in 2028. Ion is mee in handen van Paul Thiers als investeerder en de projectontwikkelaars Kristof Vanfleteren en Davy Demunck. POC is de vastgoedfirma van vier West-Vlaamse zakenfamilies: Vandermarliere, Donck, Desimpel en Despiegelaere.

Het merkwaardige hotel Petit Rouge, waarvan de gevel erkend is als bouwkundig erfgoed maar niet is beschermd, verkeerde al enkele jaren in een soort immobilisme nadat het inzet was geworden van een opmerkelijk corruptieschandaal rond de verzekeringsmaatschappij De Voorzorg Limburg en de Hasseltse SP.a politicus Tony Coonen, voorzitter van de Voorzorg en vooral bekend als ex-echtgenoot van Hilde Claes, dochter van SP.a boegbeeld Willy Claes en vroegere burgemeester van Hasselt. Coonen belandde daarbij enige tijd in de cel. U leest daarvan hier alle details.



POC en ION slaagden er in zich op het juiste moment in het dossier in te werken en werden begin dit jaar de nieuwe eigenaars van het hotel. Ze willen het pand nu combineren in een nieuw ambitieus project waarbij ze de zogenaamde “Antlantikwall” aan de kust willen doorbreken. De iconische voorgevel van het gebouw wordt daarbij integraal onderdeel van een nieuwe woontoren. Die moet dan meteen een landmark worden voor Blankenberge en de hele omgeving bij uitbreiding.  Bovenop de 28 verdiepingen en 169 appartementen komt er een skybar met een panoramisch terras van 350 vierkante meter. (Lees verder onder de foto)

Petit Rouge nu met aanpalend braakliggend terrein. (Foto: POC Real Estate)

Beide ontwikkelaars willen zich daarbij duidelijk verankeren in de kustgemeente en de lokale bevolking meenemen in hun project. Dat mag blijken uit het feit dat ze Robbe Devriendt van het populaire en volkse restaurant De Oesterput gevraagd hebben een culinair concept te ontwikkelen voor de skybar. POC kocht jaren geleden al residentie Rivièra, een voormalig hotel naast Petit Rouge. De vastgoedfirma liet dat pand in 2016 slopen, waardoor de site al jaren braak ligt. In het huidige project krijgt het openbaar domein rond het gebouw krijgt een volledige facelift. Langs de achterkant wordt de gevel zeventien meter achteruit geschoven, waardoor een open ruimte ontstaat. Ook de gehele aanpalende Breydelstraat wordt gerenoveerd. “Ook de heraanleg van de Bakkersstraat, de Breydelstraat en de Zeedijk, met meer groen en open ruimte, was een belangrijke voorwaarde en maakt deel uit van het masterplan dat in de vergunningsaanvraag vervat zal zitten”, aldus het persbericht van ION en POC Real Estate. Beide ontwikkelaars hebben ook ervaring met de constructie van woontorens. ION is met name bekend als de ontwikkelaar van de Antwerpse Boerentoren die werd aangekocht door miljardair Fernand Huts en die nu volledig wordt gerenoveerd.