Frank Donck haalt Zenitel (vooralsnog) niet volledig binnen

Frank Donck (Foto: Belga Image)

De investeringsmaatschappij 3D van de families Donck en Desimpel heeft bij de eerste poging om Zenitel van de beurs te halen niet voldoende kleine beleggers kunnen overtuigen om het project te doen slagen. House of Thor, een dochter van 3D, kreeg met zijn bod op alle aandelen net geen 24 % extra aandelen binnen waardoor het nu bijna 87 % van de telecom specialist controleert. Maar er is 96 % nodig om Zenitel van de beurs te schrappen. Het bod waardeert het bedrijf, specialist in radiocommunicatie, op 77 miljoen euro. Dat was alvast voldoende om de families Van de Vyvere, bekend van huizenbouwer Matexi, en Leysen, bekend van de verzekeraar Vanbreda en niet te verwarren met Thomas Leysen, overstag te laten gaan. De familie Van de Vyvere wordt via een tussenstap wel terug aandeelhouder van het niet-beursgenoteerde Zenitel.

Frank Donck gaat het bod op Zenitel alvast heropenen en wel van maandag 26 april tot en met vrijdag 7 mei. Kleine beleggers krijgen het steeds moeilijker om er niet op in te gaan, al was het maar omdat de handel in de aandelen op de beurs steeds schaarser en dus moeilijker wordt. De familie Vande Vyvere zal na de operatie nog indirect 10 % controleren van Zenitel dat radiocommunicatie producten maakt die ten allen tijde moeten werken. De helft van de omzet van Zenitel komt van radio instrumenten voor schepen en boorplatformen.



Frank Donck investeert zowel in vastgoed als in bestaande bedrijven. Met 3D Real Estate is hij als projectontwikkelaar gespecialiseerd in stedelijke reconversie. In 2019 werd hij mede-eigenaar van Immo Dossche, de vroegere fabriekssite van de gelijknamige familie in het centrum van Deinze die zal worden omgevormd in een residentiële site. Daarnaast werd hij recent eigenaar van de vroegere drukkerij van de Nationale Bank in centrum Brussel. Donck investeert ook in bestaande bedrijven. Zo kocht hij samen met Soudal-eigenaar Vic Swerts een kwart van de aandelen van Studio 100. Naar verluidt betaalden ze daarvoor 125 miljoen euro. Die aankoop kwam er net voor corona de activiteit van Studio 100 danig midscheeps trof.