Hans Rieder pakt Optima-curator persoonlijk en hard aan op coronapremie

Hans Rieder, hier als expert te gast bij de openbare omroep VRT.

De topadvocaat Hans Rieder, gekend voor zijn procedureslagen, haalt zwaar uit naar Pieter Huyghe. Die laatste is één van de curatoren van het persoonlijk faillissement van Jeroen Piqueur, de gevallen topman van de Optima Bank. Piqueur trok Rieder aan als zijn persoonlijke advocaat. In zijn aanval op Huyghe haalt Rieder alles uit de kast. Advocaat en curator Huyghe is een van de velen die in naam van zijn onderneming de coronacompensatiepremie van 3.000 euro vroeg en kreeg. Om de premie te kunnen krijgen, moet een vennootschap minstens 60 procent omzetdaling hebben door de coronacrisis. “Maar advocaten hebben een onderneming waarbij je makkelijk kan ‘zeuren’ met de facturen.”, zo argumenteert Rieder. “Je kan heel eenvoudig een omzetdaling simuleren door de facturen uit te stellen. Een curator die de eed aflegt en zweert dat hij de Grondwet en de wetten van het Belgische volk zal naleven die dan zo’n met belastinggeld betaalde premie opstrijkt, kunnen wij niet meer vertrouwen. En u als rechtbank kan dat ook niet meer. Dus ik vraag u deze curator van het persoonlijk faillissement te halen.”

Rieder laat het niet bij die ene aanvalsbeweging. De advocaat van Piqueur had hier naar eigen zeggen geen zaak van gemaakt mocht curator Huyghe zelf ook “enige menselijkheid” aan de dag hebben gelegd bij het behandelen van het persoonlijk faillissement van Jeroen Piqueur. “Deze curator eiste destijds de trouwring van de eerste echtgenote van meneer Piqueur op bij de inventarisatie”, aldus Rieder. “Die echtgenote was overleden aan kanker en de ring was van grote emotionele en menselijke waarde voor meneer Piqueur. Maar curator Huyghe deinsde niet terug om zelfs die ring op te eisen om eventuele schuldeisers te kunnen terugbetalen. Die ring was een heel gevoelsmatig iets. De ene ring is meer waard dan een andere, maar een groot actief zal dat niet geweest zijn. Dat zo’n curator dan zelf belastinggeld opstrijkt in de vorm van een premie, is onethisch”, klonk het.



De Optima Bank ging in 2016 failliet, nadat de Nationale Bank aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken overmaakte aan het parket van Oost-Vlaanderen. Piqueur werd daarna ook persoonlijk failliet verklaard en in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. Hij verloor het gros van zijn bezittingen in een kluwen van juridische procedures na het faillissement.

Volgens curator Pieter Huyghe is deze zet van Piqueur en Hans Rieder “de zoveelste persoonlijke aanval op al wie betrokken is bij de afhandeling van het faillissement van meneer Piqueur”, klonk het. “Er is al vier of vijf keer gevraagd mij en mijn collega van de zaak te halen, en dat is al evenveel keer afgewezen. Dit heeft ook niets met de afhandeling van het faillissement te maken.”  Op 6 oktober volgt het vonnis .