MEDIA – François le Hodey haalt met L’Avenir zijn slag thuis en wordt even groot als familie Hurbain (in België)

In zijn eigen kranten laat François le Hodey duidelijk zien dat hij nu even groot is als zijn concurrent Rossel van de familie Hurbain.

De veel geplaagde Luikse intercommunale Enodia, het vroegere Publifin, heeft via zijn dochter Nethys de mediagroep L’Avenir verkocht aan de groep IPM van de familie le Hodey. IPM is de uitgever van ondermeer de populaire krant La DH (Dernière Heure) en de kwaliteitskrant La Libre. L’Avenir overkoepelt een aantal regionale Waalse kranten. Voor François le Hodey gaat het om zowel een persoonlijke als professionele overwinning. In zijn eigen kranten laat le Hodey duidelijk in tekst en beeld noteren dat zijn mediagroep nu even groot is als die van de familie Hurbain, met hun bedrijf Rossel uitgever van onder meer Le Soir. Naar de advertentiewereld toe is dat alvast een duidelijk boodschap. Maar wat le Hodey er niet bij vertelt is dat Rossel in Frankrijk al veel sterker staat dan IPM.

Naast de krantentitels L’Avenir haalt le Hodey ook de tijdschriften Moustique en Telepocket binnen. Officeel waren er vier geïnteresseerde kandidaten voor de verkoop van L’Avenir (Editions de L’Avenir SA), Proximag (L’Avenir Advertising SA) en Moustique – Télépocket (L’Avenir Hebdo SA). Naast IPM bestond dit kwartet van kandidaten uit Rossel (Le Soir, Sud-Presse), Roularta van de familie De Nolf (Le Vif, Knack) en een beetje enigmatisch Duits investeringsfonds, Fidelium Partners. Roularta was enkel geïntereseerd in de weekbladen. Rossel van zijn kant was naar eigen zeggen enkel geïnteresseerd in de publiciteitsregie Proximag.



Le Hodey mag dan met IPM al even groot zijn geworden als Rossel in Wallonië, de uitdagingen zijn er niet minder om. Verkoper Nethys laat weten dat de krantengroep L’Avenir sedert de overname in 2013 een financiële put heeft geslagen van 50 miljoen euro. Editions de L’Avenir tekende in 2019 voor een omzet van 42 miljoen euro, een daling met 2 miljoen tegenover het jaar daarvoor, en een verlies van 1,5 miljoen. In 2018 bedroeg het nettoverlies nog ruim 11 miljoen.

Naast de operationele integratie moet le Hodey ook een kapitaalverhoging doorvoeren bij L’Avenir. Die zal mee worden onderschreven door de coöperatieve Notre Avenir, opgericht door onder meer de 120 journalisten van de noodlijdende groep en goed voor een kapitaal van 0,4 miljoen euro. Die coöperatieve zal mee instaan voor het bewaken van de redactionele onafhankelijkheid van de krantengroep. Daarmee is ze meteen een unicum binnen de grote Belgische mediabedrijven.