Nicolas Cator, het Zuid-Oost Aziatisch brein achter de Rijkste Belgen

Nicolas Cator

Rijke mensen zijn doorgaans slimme mensen. En slimme mensen omringen zich met mensen die nog slimmer zijn dan zichzelf. Dat deden ook de traditionele aandeelhoudersfamilies van AB Inbev de Spoelberch en de Mévius wanneer ze Nicolas Cator aantrokken als manager van hun diversificatiemachine Verlinvest. Cator legde zich toe op risico investeringen in de groeimarkten in India en Zuid-Oost Azië. Maar slimme mensen moet je ook bij jou weten te houden. En met Cator lukte dat niet. Vorig jaar richtte hij zijn eigen Venturi Partners fonds op. Dat legt zich toe op, u kan het raden, India en Zuid-Oost Azië. En kijk, Fréderic de Mévius, de vroegere baas van Cator bij Verlinvest, stapte op bij Verlinvest en wordt nu één van de grote investeerders in Venturi. Follow the money, zouden we zeggen.

De AB Inbev grootaandeelhouder familie de Spoelberch besefte al snel dat het verstandig was een deel van haar vermogen te diversifiëren, weg van de brouwerij, in andere sectoren. Kwestie van conjunctuurschokken te kunnen opvangen. Dus richtte ze met dat doel de investeringsholding Verlinvest op. Haar collega aandeelhouder de familie de Mévius zag dat het goed was en werd minderheidsaandeelhouder in Verlinvest. Die laatste werd al snel aandeelhouder van Armonea, de private rusthuizengroep mee in handen van de familie Van den Brande. In 2006 benoemde Verlinvest Nicolas Cator als directeur bij Armonea. Hij realiseerde mee de groei van Armonea tot de grootste private rusthuizengroep van België. De groep werd in 2019 verkocht aan de Franse concurrent Colisée. 



In 2014 opende Cator voor Verlinvest een kantoor in Singapore. Van daaruit zocht hij voor de twee Rijkste Belgische families investeringsopportuniteiten in India en Zuid-Oost Azië. En met succes. Zo werd Verlinvest onder meer aandeelhouder van het Indiase Sula Vine-Yards, het grootste wijndomein van het land, van de sauzenproducent Veeba’s en van Byju’s, een snelgroeiend bedrijf actief in de ontwikkeling en verkoop van educatieve app’s. Cator analyseerde de noden van de snelgroeiende middenklasse in India en Zuid-Oost Azië die steeds belangrijker consumenten werden.

Eind 2018 deden zich twee feiten voor die parallel onder de radar bleven. Nicolas Cator stapte op als manager bij Verlinvest. En Frédéric de Mévius stapte op als topman van Verlinvest. Nu blijkt dat Cator zijn eigen fonds Venturi Partners heeft opgestart. Hij verzamelt daarbij 150 miljoen dollar aan durfkapitaal bestemd voor investeringen in India en Zuid-Oost Azië. Fréderic de Mévius is één van zijn referentie investeerders. Het nieuws kreeg vorm bij de eerste operatie die Cator met Venturi afrondde. Hij werd voor 60 miljoen dollar aandeelhouder van de onlinedesignwinkel Livspace. Andere aandeelhouders van Livespace zijn de Zweedse meubelreus IKEA, de zakenbank Goldman Sachs en de private-equityreus Texas Pacific. Venturi wil met zijn eerste fonds in vijf tot zes bedrijven investeren. Per dossier zal het 20 tot 50 miljoen dollar op tafel leggen. Het zoekt daarbij bedrijven uit de consumentensector, de gezondheidssector en de educatieve sector. Dat zijn net ook die sectoren die Cator analyseerde voor Verlinvest.