NIEUW – Echtpaar De Raedt-Verheyden waardeert Britse plastiekzak producent Cedo op 234 miljoen euro

Straco CEO Erik Van den Eynden, tot vorig jaar CEO van ING België.

De holding Straco, in handen van Gino De Raedt en zijn echtgenote Frederica Verheyden, heeft haar Britse dochter Cedo ondergebracht in een afzonderlijke holdingstructuur. Cedo, Europees marktleider in de sector van de productie van plastiekzakken voor huishoudelijk afval, wordt daarbij gewaardeerd op 234 miljoen euro. Straco controleert 75 % van de Britse groep. Cedo werd in 2014 overgenomen door het extreem discrete echtpaar Gino De Raedt en Frederica Verheyden. Eerstgenoemde was eerder al aandeelhouder van het bedrijf DW Packaging dat plastiek bierkratten produceert en dat in 1995 werd verkocht aan een Britse groep. Zijn echtgenote maakte fortuin in de sector van de medische labo’s. Die activiteit werd in 2020, midden de coronacrisis, verkocht aan de Franse concurrent Biogroup. Het geheel aan labo’s werd daarbij gewaardeerd op meer dan 1 miljard euro.

Nog voor de verkoop van de medische labo’s, met Medina en Centrum voor Medische Analyse als belangrijkste, puurde het echtpaar 250 miljoen euro aan dividenden uit hun bedrijf. Met Straco diversifiëren ze hun investeringen. Een belangrijk deel van hun vermogen wordt onder meer herbelegd via hun vastgoedgroep Odebrecht. Straco, eind 2019 dus voor de Franse fusie goed voor 700 miljoen euro, werd onder meer eigenaar van Cedo en van het interimbureau Forum Jobs. Samen met Philippe Van de Vyvere stapte Gino De Raedt dan weer in het kapitaal van de vastgoedgroep Compagnie het Zoute van de familie Lippens.



Eerder dit jaar kwam de 54-jarige Erik Van den Eynden aan het hoofd te staan van de familiale investeringsvennootschap Straco. Na een carrière van meer dan 30 jaar waarvan 3,5 jaar als CEO stapte Van den Eynden midden vorig jaar op als bankier bij ING België. Het echtpaar De Raedt-Verheyden lost daarmee voor een deel de greep op hun bedrijf. Tot nu was het beleid van Straco mee in handen van twee co-CEO’s Bart Elias en schoonzoon Nicolas De Quinnemar. Beiden blijven wel betrokken bij het bedrijf.