Aanstaande vrijdag verschijnt het laatste gedrukte exemplaar van Metro, de krant die gratis werd verdeeld in de Belgische treinstations en op campussen van universiteiten en hogescholen. De gratis krant was initieel bestemd voor pendelaars. Metro verscheen in Nederlands en Frans en was volledig afhankelijk van de inkomsten uit advertenties. Die inkomsten volstaan niet meer om de kosten te dekken, zo klinkt het in een persbericht. Metro is sedert 2020 in handen van de groep Rossel, onder meer uitgever van de krant Le Soir en in handen van de Brusselse familie Hurbain. Metro is ondergebracht in de vennootschap Mass Transit Media. Eind 2022 keek die aan tegen een overgedragen verlies van 9,7 miljoen euro. De corona pandemie en het stilvallen van het treinverkeer deelde zware klappen uit aan de gratis krant en luidde het doodsvonnis in.
‘De verschillende fases van lockdown met verplicht thuiswerk hebben een structurele impact gehad op ons verdienmodel.’ aldus nog het persbericht van Mass Transit Media. Ultiem werd de krant ook het slachtoffer van de oplopende loon- en vooral drukkosten. Diezelfde drukkosten wegen ook steeds zwaarder op de grote mediagroepen die allen massaal inzetten op digitale distributie.
Mass Transit Media is sedert eind 2020 volledig in handen is van de groep Rossel, uitgever van onder meer de krant Le Soir. Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad, controleerde 50 % van Mass Transit Media maar verkocht zijn aandelenpakket in december 2020 aan Rossel. De Waalse mediagroep bezit ook 50 procent van Mediafin, de uitgever van De Tijd en L’Echo. Samen met de groep DPG, eigenaar van HLN.be en in handen van Christian Van Thillo, kocht Rossel ook de Belgische tv-activiteit over van de groep RTL. Tegen die laatste operatie werd dan weer verzet aangetekend bij de mededingingsautoriteit door de concurrerende mediagroep La Dernière Heure, in handen van de familie le Hodey, en door de gezamenlijke tv-reclameregie van Telenet en Mediahuis. Dat verzet werd echter eerder dit jaar verworpen. Hoewel de papieren krant Metro er eind deze week al mee ophoudt, draait de website nog door tot 15 januari 2024. Dan valt het volledige doek over het nieuwsmerk.
Tegenover het verdwijnen van Metro staat de komst van een Belgisch-Luxemburgse editie van het economische tijdschrift Forbes, zo blijkt uit een persbericht van de Franstalige uitgever Ventures Media. Deze nieuwkomer in het medialandschap zal beschikbaar zijn in digitaal formaat en in een kwartaalmagazine. Joan Condijts, voormalig hoofdredacteur van L’Echo en medeoprichter van de nieuwszender LN24, zal de redactionele leiding van het tijdschrift opnemen. De eerste publicatie van het magazine is gepland voor maart 2024. De naam van Condijts verrast. Nog maar twee dagen terug werd immers bekend dat Condijts adjunct kabinetschef strategie en communicatie zou worden van Hadja Lahbib, de federale minister van Buitenlandse Zaken voor de Franstalige liberale partij MR.
De Belgische groep Ventures Media is in handen van de familie de Wasseige. Het bedrijf distribueert onder meer de Belgische edities van de tijdschriften Elle en Marie Claire. Het bedrijf maakt geen omzetcijfer bekend maar haalde vorig jaar een bruto marge, inkomsten min uitgaven, van 0,8 miljoen euro. Het verlies beliep 0,1 miljoen euro. De publicatie van Forbes in België doet denken aan de publicatie van Newsweek in België. Die Belgische licentie werd uitgegeven door MediaNation, het mediabedrijf van projectontwikkelaar Paul Gheysens en Ghelamco. Na twee jaar werd die publicatie begin dit jaar stopgezet met een overgedragen verlies van 2 miljoen euro.