NETWERK – Jacques Galloy: “Gods Talents” in Franstalig België

De katholieke radioketen RCF heeft een licentie verworven om in Franstalig België als één der eersten een radionetwerk uit te bouwen in DAB+, de nieuwe digitale radiotechnologie. Drijvende kracht achter RCF in België is Jacques Galloy, een financieel expert die zo wat van alle markten thuis is. Dat zijn katholieke overtuiging niets wolligs heeft, mag blijken uit de baseline van RCF: “Gods Talents”, een allusie op ‘Belgium Got’s Talent’. Galloy blijkt de operationele spilfiguur te zijn in het Franstalige katholiek netwerk. En dat is sterker dan velen vermoeden. Dat mocht ook Proximus ondervinden. Wanneer ze de katholieke omroep KTO, waar Galloy bestuurder is, in 2016 uit hun basisaanbod wilden halen, stak er een katholieke storm van protest op. Een petitie werd ondertekend door een rits indrukwekkende namen. KTO is nog steeds te zien op Proximus.



Galloy verdiende zijn mérites onder meer bij de mediagroep RTL waar hij mee verantwoordelijk was voor de overname van de populaire radiogroep Contact van Francis Lemaire. Daarna gooide hij hoge ogen als financieel directeur van het beursgenoteerde bedrijf EVS. Dat technologiebedrijf, specialist in beeldvertraging, is nog steeds een belangrijk ankerpunt in Luik. Dat is meteen ook de regionale thuisbasis van Galloy. Dat de financieel expert van alle markten thuis is, mag ook blijken uit het feit dat hij bestuurder is van het lokale financiële overheidsvehikel Noshaq, het vroegere Meusinvest. Noshaq groepeert alle politieke Luikse krachten die mee de regio financieel en industrieel besturen. Galloy is verder nog bestuurder bij onder meer het succesvolle Physiol, ook in het Luikse gevestigd.

Na zijn carrière bij EVS koos Galloy radicaal voor een andere bestemming in zijn leven. Hij ging zich volledig concentreren op media initiatieven die aanleunen tegen de katholieke kerk. In 2014 lanceerde hij de website egliseinfo.be dat een soort uur-overzicht biedt van alle misdiensten in Franstalig België. Hij is bestuurder van Cathobel, een netwerk van vzw’s rond het bisdom Luik, dat instaat van de publicatie van het weekblad Dimanche, de uitzending van de mis op RTBf en het beheer van een website met een eigen persagentschap. (Lees verder onder de foto)

Het radionetwerk RCF beschikt momenteel over drie lokale stations in Brussel, Luik en Namen. Naar eigen zeggen bereikt Galloy nu jaarlijks 150.000 luisteraars, een getal dat met het DAB+ netwerk moet stijgen tot 500.000 in 2025. Galloy, die ook een eigen programma verzorgt op RCF, is verder ook bestuurder van de katholieke tv-omroep KTO. Die wordt bestuurd vanuit Parijs maar met gedeeltelijk Belgische invulling. Galloy vindt trouwens meer operationele aansluiting bij Franse katholieke mediabedrijven. Voorzitter van KTO is Philippe Le Hodey, één van de familiale aandeelhouders van de Belgische mediagroep IPM, onder meer bekend van de conservatieve krant La Libre Belgique.

Begin 2016 raakte bekend dat Proximus KTO ging schrappen uit haar basisaanbod. Kabeloperatoren zijn in hun aanbod beperkt door de capaciteit van de kabel die ze gebruiken om beeld tot in de huiskamer te krijgen. KTO moest daarbij sneuvelen om plaats te maken voor grotere commerciële initiatieven. Meteen lanceerde Galloy een petitie om die plannen te counteren. Bij de eerste ondertekenaars vinden we vanzelfsprekend de hoogste vertegenwoordigers van de katholieke kerk terug, maar ook prominenten zoals Dirk Frimout, media figuur Jean-Charles de Keyser, eveneens verbonden aan IPM, gewezen kabinetschef van de koning Jacques van Ypersele, en ondernemers zoals Dominique Moorkens, Marc Nolet, CEO van Physiol, Michel Peterbroeck, Michel Delloye, Roularta-voorzitter Rik De Nolf. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met namen van mensen die doorgaans minder publiek stelling nemen in het debat. Het mag niet verbazen dat KTO tot op vandaag nog steeds deel uitmaakt van het basisaanbod van Proximus.