NIEUW – Luc Verelst herbergt Droia-aandelen in DV Stichting

Luc Verelst (Foto: Droia)

De gewezen Mechelse aannemer en projectontwikkelaar Luc Verelst heeft zijn aandelen in de Droia durfkapitalist ondergebracht in de DV Stichting. Met Droia investeert Verelst hoofdzakelijk in kankeronderzoek en biotech bedrijven. Vorig jaar haalde hij met het derde Droia fonds 220 miljoen euro op bij collega investeerders van wie een groot deel deel uitmaken van onze ranglijst van Rijkste Belgen. In totaal beheert Droia nu om en bij 450 miljoen euro aan middelen en 20 investeringen in biotech bedrijven. De DV Stichting, waarbij DV wellicht staat voor Droia Verelst, de groep is zeer karig met informatie, moet dat geheel helpen structureren en moet de persoonlijke investeringen van Verelst veilig stellen. Via zijn Luxemburgse holding IHL keerde Verelst over 2019 en 2020 gecumuleerd 41 miljoen euro aan dividenden uit.

Luc Verelst maakte carrière als bouwondernemer, verkocht zijn bedrijf op zijn 45ste voor zowat 100 miljoen euro en startte de projectontwikkelaar Eurinpro op. Die werd op zijn beurt verkocht voor 400 miljoen euro. Eurinpro directeur Bart Verhaeghe startte daarop zijn eigen bedrijf Uplace waar Verelst minderheidsaandeelhouder van werd. In 2008 werd bij de zus van Verelst kanker werd vastgesteld. Ondanks een zware diagnose genas ze van de ziekte. Waarna Verelst Droia opstartte, in eerste instantie om te investeren in de ontwikkeling van kankertherapieën.



Met zijn eerste Droia-fonds zamelde Verelst 72 miljoen euro in, het tweede was met 164 miljoen euro ruim dubbel zo groot. Ze mikten alle twee op bedrijven die actief zijn in kankeronderzoek. Het derde fonds moet zich toeleggen op genetische ziektes zoals mucoviscidose, hemofilie en Duchenne musculaire dystrofie. Het geld daarvoor komt voor 90 procent van bestaande investeerders, onder wie Marc Coucke (ex-Omega Pharma), Urbain Vandeurzen (ex-Voka en LMS International), Emiel Lathouwers (ex-A.S. Adventure), Bart Verhaeghe (Uplace) en BNP Paribas Fortis Private Equity. Maar er kwamen ook nieuwe investeerders aan boord, zoals de Vlaamse overheid (via PMV), de KU Leuven en de ondernemersfamilies Van Waeyenberges (De Eik), Jan Toye (ex-Palm Breweries), Philippe Vlerick (UCO Textiles, KBC) en Vandermarliere (Cortes sigaren).

Droia wist ook al enkele succesvolle deals af te werken. In 2018 werd het Belgisch-Britse biotechbedrijf Tusk Therapeutics verkocht aan de Zwitserse farmareus Roche. Die betaalde daarvoor up front 70 miljoen euro, een bedrag dat afhankelijk van vorderingen in het onderzoek kan oplopen tot 655 miljoen euro. Tusk Therapeutics werkt aan een therapie waardoor het immuunsysteem zich tegen kankercellen keert.