Rijkste Belgen op de beurs in 2019: Roland D’Ieteren 29ste en nieuwste miljardair, familie Colruyt grote verliezer

Roland D'Ieteren

Onze ranglijst van Rijkste Belgen telt nu officieel 29 miljardairs. De sterke beursprestaties van de groep D’Ieteren trekken het vermogen van Roland D’ieteren en zijn familie op van 762 naar 1,1 miljard euro. Zijn zus Catheline ziet haar vermogen stijgen van 455 naar 866 miljoen euro. De Brusselse belegger gelooft duidelijk in het diversificatieverhaal van de familie D’Ieteren, weg van de klassieke automobielsector. De hele beurs kon in 2019 een stuk goedmaken van het verlies dat in 2018 werd geïncasseerd. Wie negatief tegen die stroom ingaat, is de distributeur Colruyt. De familie ziet haar vermogen met maar liefst 866 miljoen euro terugvallen tot 3,7 miljard euro. Het vertrouwen van de belegger in Colruyt was te groot, zo klinkt het.



Alexandre Van Damme vormt samen met de families de Spoelberch en de Mévius traditioneel de top 3 van de Rijkste Belgische families. De drie familieclans verankeren een kwart van de biergigant AB Inbev. Eind dit jaar is die participatie op de beurs van Brussel 34 miljard euro waard, 8 miljard meer dan een jaar vroeger. Net zoals de volledige beurs kon de biergroep een stuk verlies van 2018 recupereren. Maar AB Inbev kon ook operationeel terug wat aantrekken. De biergroep heeft al langer te kampen met een krimpende markt van pilsbieren. Belangrijkste tendens is ongetwijfeld de vaststelling dat de familie de Mévius zich langzaam maar zeker terugtrekt als stabiele aandeelhouder van AB Inbev. Dat toont zich onder meer in het feit dat de tussenholding Rayvax zijn belang in AB Inbev afbouwt en de opbrengst daarvan, uitkeert aan kleine familiale aandeelhouders. De familie de Mévius trok zich ook al terug uit Verlinvest, de holding die AB Inbev dividenden voor de familie de Spoelberch investeert in andere industriële activiteiten dan brouwerijen. Het familiaal versnipperen van het aandeelhouderschap is een uitdaging voor de AB Inbev families om hun controle op de groep te behouden.

We zetten de grootste familiale winnaars en verliezers van het beursjaar 2019 voor u op een rijtje.

Roland D’Ieteren: vermogen + 431 miljoen tot 1,1 miljard euro

Catheline D’Ieteren: vermogen + 411 miljoen tot 866 miljoen euro

Als er al één sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen dan is het wel de autosector. De familie D’Ieteren is als invoerder en verdeler van onder meer de merken Volkswagen en Audi één van de grootste spelers op de Belgische automarkt. Maar daarnaast is de groep volop aan het diversifiëren. Zo betaalde het onder meer 506 miljoen euro voor de overname van het Italiaanse luxemerk Moleskine. Het bedrijf D’Ieteren zit op een berg cash van om en bij 1 miljard euro, geld dat het overhield aan de verkoop van de autoverhuurgroep Avis.

Pierre Van der Mersch: vermogen + 238 miljoen euro tot 1,37 miljard euro

Met haar holding Brederode blijft de familie Van der Mersch één van de meest performante investeringsgroepen van de Brusselse beurs. Voorlopig legt ze een groeiparcours af zonder brokken.

Familie Boone: vermogen + 203 miljoen euro tot 1,214 miljard euro

Een aandeel van de koekjesproducent Lotus Bakeries kost duidelijk meer dan een pakje speculoos. Met de prijs van 2.5790 per aandeel is Lotus het duurste individuele aandeel van de Brusselse beurs, duurder dan de Nationale Bank van België. Alsof de belegger meer vertrouwen heeft in speculoos dan in de Nationale Bank. De familie Boone werkte in 2019 haar eerste productie eenheid af in de Verenigde Staten, een zeer belangrijke stap op een doorgaans zeer moeilijke afgeschermde markt.

Familie De Pauw: vermogen + 225 miljoen euro tot 779 miljoen euro

Met WDP of Warehouses De Pauw belichaamt de familie De Pauw het niet aflatend vertrouwen van de beleggers in industrieel vastgoed. Europa en de euro kunnen vergaan, fabrieken zullen altijd blijven recht staan.

Familie Bert: vermogen + 132 miljoen euro tot 751 miljoen

Een laatste groeier die we willen aanhalen is de familie Bert, referentie aandeelhouder van de bioscoopgroep Kinepolis. Die heeft duidelijk zijn tweede adem gevonden nadat enkele jaren terug iedereen twijfelde aan het bestaansrecht van mega-bioscopen in tijden van Netflix. Kinepolis zoekt nu ook expansie op de Noord-Amerikaanse markt, op zich al een gewaagd avontuur.

Veel verliezers waren er niet in 2019, tenzij misschien zij die iets overgewaardeerd uit 2018 kwamen zoals Luc Tack met zijn groep Picanol-Tessenderlo (– 22 miljoen tot 1,08 miljard) en Marc du Bois met zijn Spa-groep Spadel (– 68 miljoen tot 746 miljoen euro). Ook opmerkelijk, Roland Duchâtelet stagneert met licht verlies op 1,2 miljard euro (-53 miljoen euro). Met zijn sensorenbedrijf Xtrion wist de ingenieur-ondernemer perfect te anticiperen op de voortschrijdende maatschappelijke technologie.